Úvod Novinky Pečie celé Slovensko
Príbeh slávnej Dobošovej torty. Recept vznikol vďaka náhode
Príbeh slávnej Dobošovej torty. Recept vznikol vďaka náhode

Príbeh slávnej Dobošovej torty. Recept vznikol vďaka náhode

Spoznajte príbeh slávnej dobošky a pripravte si ju podľa pôvodného receptu, ktorý získala Petra Tóthová.

Petra dlho pátrala po spôsobe, ako pripraviť naozaj dokonalý maďarský dezert. Cesty ju zaviedli až k maďarskému cechu, ktorému daroval recept samotný cukrár Dobos.

Obľúbenej porotkyni zo šou Pečie celé Slovensko sa nakoniec podarilo získať originálny recept na slávnu Dobošovou tortu.

Ako vznikla slávna Dobošova torta?

Ako už iste tušíte, autorom receptu je maďarský cukrár menom József C. Dobos, ktorý sa narodil v Pešti do cukrárskej rodiny. Cukrárskemu umeniu sa učil u svojho otca a neskôr si otvoril prvú vlastnú predajňu lahôdok.

Dobošova torta.jpg

Príbeh vzniku najznámejšieho maďarského dezertu sa spája s mladým cukrárskym učňom, ktorý pracoval u Dobosa. V tých časoch sa maslový krém nepripravoval na sladko, ale iba so soľou. Avšak nepozorný mladík omylom použil namiesto soli práškový cukor.

Dobos chcel dezert zachrániť, a tak do krému pridal kakao a horkú čokoládu. Z učňovho omylu sa tak stal slávny dobošový krém.

Originálny recept na Dobošovu tortu

Ako zistila Petra, pravá Dobošova torta musí byť zložená z piatych plátov cesta a čokoládovo-maslového krému. Dajte si však pozor, aby bol pomer hrúbky cesta a hrúbky krémovej vrstvy 1:1 – iba tak bude dezert naozaj lahodný.

Petra upozornila, že originálna torta by mala mať na vrchu šiesty plát cesta ozdobený chrumkavou karamelovou polevou.

Pripravte si pravú Dobošovu tortu podľa tradičnej receptúry aj vy. Na webe šou Pečie celé Slovensko nájdete celý recept od porotkyne Petry.

FOTO: Facebook / Pečie celé Slovensko a Petra Tóthová

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia