Kde bývali súťažiaci? Mohli si recepty vyskúšať ešte pred začiatkom šou? A ako to bolo s ich oblečením?
Tu je 15 odpovedí na najčastejšie otázky, ktoré zaujímali divákov a fanúšikov najsladšej šou RTVS Pečie celé Slovensko, ktorá lámala rekordy sledovanosti na obrazovkách Jednotky.
Sumár Pečie celé Slovensko
Najsladšia šou RTVS trvala desať súťažných týždňov (následovali dva špeciály: vianočný a silvestrovský).
Počas nich si 12 súťažiaci zmerali svoje sily v 10 technických, 10 kreatívnych a 10 osobných výzvach.
Na výkony súťažiacich dohliadali dve profesionálne porotkyne Jožka Zaukolcová a Petra Tóthová (v kole venovanom francúzskej patisserie bola porotkyňou aj Natacha Pacal).
Oporou súťažiacich, ako aj "dojedačmi a ochutnávačmi" boli moderátori Milan Zimnýkoval a Juraj Bača.
Absolútnym víťazom – majstrom pekárom sa stal Miňo Macuľa.
Otázky a odpovede o Pečie celé Slovensko
Okrem týchto známych faktov o najsladšej šou RTVS sa dozviete ďalšie zaujímavostí.
- Prečo mali súťažiaci dva dni na sebe oblečené to isté?
Tvorcovia sa snažili zabezpečiť, aby vizualita každého dielu bola jednotná, preto súťažiaci mali rovnaké oblečenie obidva dni.
- Mohli si súťažiaci vybrať, čo budú mať oblečené?
Súťažiaci konzultovali výber outfitov s profesionálnou kostymérkou, ale mali oblečené svoje veci, v ktorých sa cítili príjemne.
- Mohli si recepty súťažiaci nacvičiť dopredu?
Na osobné a kreatívne výzvy mali súťažiaci možnosť pripraviť sa doma. Prinášali tak do relácie svoje výnimočné domáce recepty a vlastné postupy. Technické výzvy sa dozvedali až priamo na mieste.
- Mali súťažiaci recepty počas celého pečenia pri sebe alebo si ich museli pamätať?
Recepty si súťažiaci mohli priniesť so sebou, hoci často vedeli niektoré postupy aj spamäti.
- Kde bývali súťažiaci?
Súťažiaci počas účinkovania bývali v nádhernom kaštieli Theresia Chateau v Bernolákove.
- Čo bola / je vlastne výhra?
Víťaz/ka získa aj v druhej sérii Pečie celé Slovensko výnimočný titul Majster pekár alebo Majsterka pekárka, ktorý mu otvorí dvere k profesionálnemu pôsobeniu v cukrárskom odbore.
V prvej sérii získal víťaz Miňo Macuľa aj prestížnu mesačnú stáž u Natache Pacal, darčeky do kuchyne od partnerov programu a priestor v médiách.
Pomoc
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
- Videli sa s rodinami počas natáčania?
Víkendy súťažiaci trávili doma so svojimi blízkymi.
- Ako to mali súťažiaci vyriešené s prácou počas natáčania?
Väčšina súťažiacich si vzala dovolenku, alebo sa v práci dohodla na inom režime počas nakrúcania. V dohode so zamestnávateľom pomáhala aj produkcia šou.
- Nemohlo sa stať, že niečo naozaj nedokázali upiecť?
Nemohlo, k technickej výzve mali vždy recept a na ostatné výzvy sa mohli pripraviť vopred a priniesť si so sebou svoje recepty.
- Stal sa počas šou nejaký úraz?
Iba bežné kuchynské rezné rany a popáleniny od horúcich plechov, ktoré raz - dva vyriešili šikovní zdravotníci.
- Bol v súťaži okrem porotkýň niekto ako poradca či garant ich receptov?
Odbornou poradkyňou bola cukrárka Natacha Pacal, ktorá mala na starosti celé cukrárske zákulisie šou. S ňou sa súťažiaci mohli radiť počas prípravy aj celej doby nakrúcania.
- Ak mali vymyslené špeciálne ingrediencie či pomôcky pri pečení a zdobení, zabezpečili si ich sami?
V prípade, že mali doma tieto pomôcky, s ktorými radi robili, mohli si ich priniesť. Ak potrebovali čokoľvek výnimočné, zabezpečila to produkcia.
- Ako prebiehajú kastingy?
Prvá fáza kastingov prebieha telefonicky, v ďalšej sa tvorcovia šou stretávajú s kandidátmi osobne, rozprávajú sa s nimi a ochutnávajú ich výrobky. Ide o príjemný rozhovor o pečení, životných príbehoch a snoch.
- Vedeli súťažiaci pred začiatkom šou piecť na takej vysokej úrovni, na akej piekli v posledných kolách?
Pečie celé Slovensko je šou zameraná na to, aby sa každý súťažiaci mohol učiť a zlepšovať. V tom pomáhala naša odborníčka Natacha Pacal a porotkyne Petra s Jožkou.
Pri väčšine súťažiacich bol od kastingov až po finále viditeľný neuveriteľný progres.
Ľudia sa preto nemusia báť, že nie sú na úrovni Miňovej trojposchodovej torty z finále – aj on sa tam musel prepracovať.
- Kto sa staral o súťažiacich mimo kamier? (ubytovanie, program, make up, vizáž, ...)
Súťažiaci mali k dispozícii tím, ktorí sa staral, aby im počas nakrúcania nič nechýbalo.
Produkcia zabezpečovala ubytovanie a stravovanie, food team konzultácie receptov a práce v kuchyni, a o vizuál sa staral tím vizážistov a stylistov.
Foto: RTVS