Úvod Novinky Pečie celé Slovensko
Recept na francúzsky kiš. Vhodný ako sýte raňajky, ale aj chutný obed
Recept na francúzsky kiš. Vhodný ako sýte raňajky, ale aj chutný obed

Recept na francúzsky kiš. Vhodný ako sýte raňajky, ale aj chutný obed

Vyskúšajte slaný koláč podľa Miňa zo šou Pečie celé Slovensko.

Dostali ste chuť na netradičnú maškrtu, ktorú si môžete pripraviť aj doma?

Vyskúšajte francúzsku špecialitu zvanú quiche [kiš] podľa Miňa. Kiš je slaný koláč, ktorý je nielen lahodný, ale zároveň vás perfektne zasýti.

quiche podla Miňa.jpg

Základom tohto pokrmu je krehké cesto a smotanovo-vaječná plnka, do ktorej sa pridávajú najrôznejšie ingrediencie.

V siedmej časti Pečie celé Slovensko finalisti nazreli do francúzskej kuchyne a ich úlohou bolo pripraviť ten najchutnejší slaný koláč.

Miňo sa rozhodol ozvláštniť klasický quiche šunkou, špenátom a syrom.

Vyskúšajte jeho recept aj vy.

Na Miňov kiš budete potrebovať:

Cesto:

  • 230 g hladkej múky
  • 150 g špaldovej múky
  • 2 žĺtka
  • 200 g masla
  • ½ KL soli
  • vodu (podľa potreby)

Plnka:

  • 1 stredne veľkú červenú cibuľu
  • 80 g schwartzwaldskej šunky
  • 80 g čerstvého baby špenátu
  • 2 – 3 strúčiky cesnaku
  • 250 g syru riccota
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 4 vajcia
  • 50 g strúhaného parmezánu
  • soľ, korenie (podľa chuti)
  • muškátový oriešok
  • 50 ml oleja
  • 100 g cherry paradajok

Miňo, Pečie celé Slovensko.jpg

Postup:

Zo surovín vypracujte jemné cesto a nechajte ho asi 15 minút odpočívať v chlade.

Keď je cesto odležané, vezmite z neho zhruba 2/3, tie vyvaľkajte a vložte do vymastenej a múkou vysypanej formy. Zvyšnú časť cesta použite na vrkoč, ktorým quiche ozdobíte.

Cesto dajte na 15 minút do rúry predhriatej na 180°C.

Kým sa cesto pečie, vy si môžete pripraviť plnku. Cibuľku nakrájajte najemno a orestujte na oleji. Pridajte k nej na rezance nasekanú šunku, zľahka osmažte a nakoniec pridajte baby špenát. Po chvíli odstavte.

V miske zmiešajte dve vajíčka, riccotu, smotanu, parmezán, soľ a korenie. Do tejto zmesi následne pridajte orestovanú cibuľku a šunku.

Plnku vylejte na predpečený korpus, ozdobte vrkočom, cherry rajčinami a do stredu rozbite jedno vajce. Vrkoč potrite rozšľahaným žĺtkom.

Koláč pečte v rozohriatej rúre pri 180°C približne 35 minút.

Dobrú chuť!

25 50 75 90
Foto: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia