MS vo futbale 2022
MS vo futbale 2022
Úvod Novinky Pečie celé Slovensko
Nadýchané, sladké a farebné. Recept na vynikajúce donuty
Nadýchané, sladké a farebné. Recept na vynikajúce donuty

Nadýchané, sladké a farebné. Recept na vynikajúce donuty

Vykúzlite si tie pravé donuty podľa receptu zo šou Pečie celé Slovensko.

Uplynulá epizóda najsladšej šou Pečie celé Slovensko sa niesla v znamení detskej oslavy. Na tej nemôžu chýbať slané maškrty, ale ani poriadne sladké a farebné delikatesy.

Porotkyňa Petra Tóth si preto pre súťažiacich pripravila špeciálnu technickú výzvu. Farebné donuty chutia aj vyzerajú vynikajúco, no ak sa rozhodnete pripraviť si ich, dajte si pozor na niekoľko dôležitých zásad:

Najdôležitejšie je, aby krásne nakysli. Aby teplota oleja bola 170°C a aby boli prepražené dozlata z oboch strán,“ vysvetľuje skúsená cukrárka Petra Tóth. Ak by donuty správne nenakysli, alebo by prekysli, boli by veľmi ploché a nasiaknuté olejom.

Pri namáčaní donutov si dajte pozor, aby mala poleva správnu konzistenciu. Nesmie byť ani hustá, ale ani príliš riedka. Keď bude riedka, budú donuty presvítať, ak bude hustá, vytvorí sa príliš hrubá vrstva,“ dodáva.

Pripravte si donuty doma

Na prípravu donutov podľa Petry Tóth budete potrebovať:

  • 200 g vlažného plnotučného mlieka
  • 1 ČL krupicového cukru
  • 7 g suchého droždia
  • 50 g vajec
  • 320 g polohrubej múky
  • 50 g cukru krupica
  • ½ ČL jemnej soli
  • 42 g masla izbovej teploty
  • 1,5 l oleja na vyprážanie

Zmiešajte vlažné mlieko so štipkou cukru a prisypte droždie. Zmes nechajte 5 minút odstáť. Následne ju prelejte do misy od mixéru s hákom, pridajte vajíčka a premiešajte.

Potom pridajte cukor, soľ a múku a miešajte na pomalom stupni tak, aby sa všetky suroviny spojili. Následne pridajte maslo a miešajte na strednej rýchlosti zhruba 4-6 minút.

donuty, pecie cele slovensko.jpg

Vymiešané a hladké cesto nechajte kysnúť asi 45 minút, teda kým nezdvojnásobí svoj objem.

Vykysnuté cesto rozdeľte na 10 kusov, vytvarujte guľôčky a položte ich na papier na pečenie. Jemne ich stlačte a v ich strede vyrežte dierku o priemere 2 cm.

Nechajte kysnúť 15 minút. Pred vyprážaním upravte dierku a následne donuty vyprážajte pri teplote 170°C dozlatista z oboch strán.

Keď sú donuty hotové, pripravte si polevu.

Na ňu budete potrebovať:

  • 450 g preosiateho práškového cukru
  • 80 - 120 ml plnotučného mlieka
  • 1/8 ČL soli
  • farbivo biele
  • farbivá: žltá, oranžová, ružová, fialová, tyrkysová, zelená

Mlieko rozmiešajte s preosiatym práškovým cukrom a soľou do hladkej, jemne tekutej konzistencie na namáčanie. Zmes nafarbite na bielo.

Rozdeľte do 7 misiek a zafarbite. Následne v poleve namáčajte donuty.

Dobrú chuť!

Celú epizódu šou pečie celé Slovensko nájdete v online archíve, kde bude dostupná až do 22. novembra.

Na ďalšiu epizódu najsladšej šou sa môžete tešiť už v nedeľu o 20:30 hod. na Jednotke a live na webe RTVS.

Galéria

donuty, pecie cele slovensko.jpg donuty, pecie cele slovensko, zuzana.jpg donuty, pecie cele slovensko, porota a moderátori.jpg donuty, pecie cele slovensko, janka.jpg
FOTO: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia