Úvod Novinky Pečie celé Slovensko
Tá pravá Sacherova torta. Viete, na čo si dať pozor pri jej príprave?
Tá pravá Sacherova torta. Viete, na čo si dať pozor pri jej príprave?

Tá pravá Sacherova torta. Viete, na čo si dať pozor pri jej príprave?

Vychutnajte si dezert ako z viedenskej cukrárne a vyskúšajte recept, ktorý potrápil aj finalistov Pečie celé Slovensko.

Azda najznámejší rakúsky dezert vznikol v 19. storočí a jeho autorom je vtedy len 16-ročný cukrár Franz Sacher, ktorý mal za úlohy vytvoriť novú čokoládovú tortu pre rakúskeho kancelára Klemensa von Metternicha.

Porotkyne PCS_ Petra a Jožka.jpg

Túto úlohu dostal skúsený šéfkuchár, ktorý však ochorel, a preto ho musel zastúpiť mladý učeň. Franz Sacher neváhal a vytvoril dokonalý čokoládový dezert plnený vareným marhuľovým džemom.

Jej príprava však nie je jednoduchá a ak sa rozhodnete vyskúšať tento recept, dajte si pozor na niekoľko vecí:

  • Čokoláda musí mať krásnu lesklú farbu.
  • Poleva musí byť hladká a rovnomerná.
  • Vďaka správnemu pečeniu bude torta jemná, vláčna a pórovitá.
  • Torta musí byť rovnomerne naplnená.
  • Ak sa rozhodnete nakrájať tortu na 10 kúskov, najprv dvakrát merajte a až potom krájajte.
  • Potrápiť vás môže aj tvorba pečatí.

Recept na Sacherovu tortu

Korpus 24 cm

  • 130 g masla izbovej teploty
  • 110 g práškového cukru
  • 6 vajec
  • 130 g horkej čokolády (54%)
  • 130 g hladkej múky
  • 110 g kryštálového cukru
  • štipka soli
  • pár kvapiek vanilkového bourbonu

Rúru predhrejte na 180 stupňov.

Oddeľte vajíčka a bielky vyšľahajte na tuhý sneh s postupným pridávaním cukru.

Zmäknuté maslo a práškový cukor vymiešajte do peny, pridajte žĺtky, pár kvapiek vanilkového bourbonu a rozpustenú čokoládu. Pena musí byť hladká, našľahaná a smotanovo jemná.

Do peny jemne primiešajte bielkový sneh a preosiatu múku.

Cesto nalejte do papierom vystlanej formy.

Pečte pri teplote 180°C 20 minút, následne dopekajte pri teplote 160°C zhruba 30 - 40 minút.

Marhuľový džem

  • 300 g čerstvých marhúľ
  • 225 g kryštálového cukru
  • 150 ml vody
  • 7 g pektínu
  • citrónová šťava z 1 citróna

Nakrájajte a rozmixujte marhule, pridajte cukor zmiešaný s pektínom a vodou. Rozvarte a zredukujte.

Dochuťte citrónovou šťavou.

Tortu rozkrojte a naplňte teplým džemom. Následne polovice spojte.

Vrch aj boky potrite zvyšným džemom.

Nechajte schladiť a polejte čokoládovou polevou.

Sacher glazúra

  • 150 g horkej čokolády (54%)
  • 150 g smotany (33%)

Smotanu zohrejte na 70 stupňov, nalejte do čokolády a miešajte do rozpustenia.

Glazúrou prelejte vychladenú tortu a nechajte stuhnúť.

Následne nakrájajte na 10 rovnakých kúskov.

Čoko pečiatky

  • 150 g horká čokolády na pečať (54%)
Čokoládu na pečať mierne zohrejte, miešajte na teplotu 20 - 30 stupňov, miešajte a temperujte.

Pomocou vrecka urobte na papier na pečenie bodky, ktoré označte zachladenou pečaťou.

Dobrú chuť! 

25 50 75 90
FOTO: RTVS a Unsplash

Živé vysielanie ??:??

Televízia