Úvod Novinky Pečie celé Slovensko
Vyskúšajte slaný sausage roll podľa Jožky
Vyskúšajte slaný sausage roll podľa Jožky

Vyskúšajte slaný sausage roll podľa Jožky

Máte chuť na slané? Potom vás poteší recept z druhej technickej výzvy.

Porotkyňa Jožka pripravila pre súťažiacich recept na slaný závin sausage roll. Roláda z lístkového cesta plnená mäsovou zmesou je jednou z klasických britských pochutín.

Hoci názov tejto pochúťky napovedá, že hlavnou ingredienciou je klobása, existujú jeho rôzne variácie. V tomto recepte budete potrebovať mleté mäso, vajíčka a správnu techniku. Jožkin vajíčkový rébus ukázal, že pečenie je aj o logickom myslení. Ako si finalisti pri jeho lúštení potrápili hlavy si môžete pozrieť v archíve.

Práca s lístkovým cestom dala mnohým zabrať. Najčastejšou chybou pri pečení, ktorá súťažiacim ubrala na hodnotení bolo popraskané cesto a nesprávne uložené vajíčka.

_DSC3561.jpg

Ak máte chuť vymeniť sladké za slané, prinášame recept z druhej technickej výzvy.

Potrebujete:

Lístkové cesto

  • 250 g masla
  • 250 g hladkej múky špeciál
  • 50 g hrubej múky
  • štipka soli
  • 1 PL (10 g) octu
  • 1 žĺtok
  • 125 g vody

Mäsová náplň

  • 500 g bravčového stehna
  • 40 g strúhanky
  • 1 vajíčko do mäsovej plnky a na potieranie
  • 2 PL horčice
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • mletá rasca
  • malá cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • vajcia cca 10 kusov

Postup na prípravu cesta

Zmiešame maslo a 50 g hladkej múky. Z cesta vyformujeme kocku, zabalíme do fólie a necháme stuhnúť v chladničke. Zvyšné suroviny, hladkú múku 200 g, hrubú múku, žĺtok, soľ, ocot, vodu spolu zamiesime. Zo zmesy vytvarujeme hladký nelepivý bochník, zabalíme do fólie a necháme 15 minút odležať.

Po odležaní rozvaľkáme do tvaru štvorca, pričom stred necháme hrubší. Do cesta zabalíme maslovú kocku (uhlopriečne), opäť vaľkáme do tvaru obdĺžnika. Preložíme do 2/3, tak aby vznikli 3 vrstvy na sebe. Prekladanie opakujeme po odležaní 20 minút, spolu 3 krát. Lístkové cesto zabalíme, necháme krátko odležať a spracujeme.

Pečie celé Slovensko na desktope  Pečie celé Slovensko na mobile


Postup na prípravu náplne

Bravčové mäso zomelieme najemno. Pridáme soľ, strúhanku, mleté čierne korenie, mletú rascu, ½ vajíčka, najemno nakrájanú cibuľu a olúpaný roztlačený cesnak. Všetko spolu zmiešame. Vajíčka varíme 5 min, ochladíme, olúpeme.

300 g lístkového cesta rozvaľkáme na rozmer 20 x 35 cm. Pás široký 5 cm potrieme horčicou 3 cm od okraja z oboch strán. Rozložíme polovicu mäsovej plnky, poukladáme uvarené olúpané vajíčka, pridáme zvyšnú mäsovú plnku, vajíčka zabalíme.

Lístkovú roládu zrolujeme a uzatvoríme okraje, tesne, tak aby nič nevytekalo. Potrieme ½ rozšľahaného vajíčka a vidličkou naznačíme mriežku.

Pečieme na mastnom papieri pri teplote 200 °C – 35 min. Dopekáme pri teplote 180 °C asi 10 minút. Pečenie trvá spolu 45 minút.

25 50 75 90
Zdroj: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia