Nádherné a najmä chuťovo dokonalé vianočné lievance pripravila finalistka Pečie celé Slovensko Janka. Tá tento vianočný stromček venovala svojej dcérke Hanke.
„Hanka sa nevie dočkať momentu, keď sa rozžiari stromček, príde Ježiško s náložou darčekov a samozrejme, keď sa stretne celá rodina,“ dodala autorka vianočného stromčeka z lievancov.
Budete potrebovať:
Na kvások:
- 300 ml vlažného mlieka
- 2 čajové lyžičky cukru
- ½ kocky čerstvého droždia
Na cesto:
- 300 ml vlažného mlieka
- 250 ml špenátového pretlaku
- 450 g polohrubej múky
- ½ čajovej lyžičky soli
- 2 vajcia
- 100 g hnedého cukru
- 1 PL perníkového korenia
- kôru z 1 pomaranča
Na višňovú omáčku:
- 300 g višňového kompótu/mrazených višní
- 200 ml griotky
- Šťava z polovice pomaranča
- 200 g želírovacieho cukru
Na krém:
- 250 g jemného plnotučného tvarohu
- 250 g mascarpone
- 200 ml smotany na šľahanie min. 33%
- kôru z ½ bio citróna alebo ½ balenia citrónovej kôry
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 30 g práškového cukru
Na ozdobenie:
- 30 g práškového cukru
- 100 g jahôd
- 50 g čučoriedok
- 1 banán
- 50 g ríbezlí
- 100 g bielej čokolády
Ako na to?
Z mlieka, cukru a droždia si v pohári alebo v malom hrnci pripravte kvások. Do veľkej misky zatiaľ pridajte múku, do ktorej spravte jamku a do nej postupne pridávajte soľ, vajíčka, hnedý a vanilkový cukor.
Mlieko so špenátovým pretlakom rozmixujte pomocou tyčového mixéra. Následne vo veľkej miske zmiešajte všetky suroviny a vypracujte hladké cesto. Potom pridajte kvások a zvyšok mlieka. Cesto bude hustejšie než palacinkové.
Cesto nechajte kysnúť na teplom mieste zhruba 30 minút. Následne na oleji alebo masle pečte lievance dozlatista z oboch strán. Pre vytvorenie pravidelných koliesok postupných veľkostí od priemeru 2 cm po 20 cm budete potrebovať dávkovač.
Višne spolu so šťavou z kompótu, pomarančovou šťavou a cukrom dajte variť do hrnca. Pridajte cukor, likér a priveďte k varu. Šľahačku poriadne schlaďte. Následne ju rozmixujte spolu s vanilkovým extraktom, práškovým cukrom do polotuha, pridajte mascarpone, tvaroh, citrónovú kôru a mixujte ďalej do tuhého krému.
Pomocou formičiek si pripravte rôzne tvary ovocia na ozdobenie stromčeka. Roztopte si bielu čokoládu vo vodnom kúpeli na dozdobenie ovocia, prípadne prilepenie k stromčeku.
Na podnos si položte najväčší lievanec, na ktorý pomocou lyžice natrite krém a prikryte menším lievancom. Opäť natrite a prikryte. Postup opakujte, až kým nemáte hotový stromček. Ten ozdobte zbytkom krému pomocou zdobiaceho vrecúška, prilepte ovocie a celý stromček pocukrujte práškovým cukrom.
25 50 75 90