Úvod Novinky Pečie celé Slovensko

RECEPT: Vianočný stromček z lievancov. Pripravte si dokonalé sviatočné raňajky

Tieto nadýchané lievance s fantastickým krémom si zamiluje celá rodina.

RECEPT: Vianočný stromček z lievancov. Pripravte si dokonalé sviatočné raňajky Zdroj: STVR

Nádherné a najmä chuťovo dokonalé vianočné lievance pripravila finalistka Pečie celé Slovensko Janka. Tá tento vianočný stromček venovala svojej dcérke Hanke.

„Hanka sa nevie dočkať momentu, keď sa rozžiari stromček, príde Ježiško s náložou darčekov a samozrejme, keď sa stretne celá rodina,“ dodala autorka vianočného stromčeka z lievancov.

Budete potrebovať:

Na kvások:

  • 300 ml vlažného mlieka
  • 2 čajové lyžičky cukru
  • ½ kocky čerstvého droždia

Na cesto:

  • 300 ml vlažného mlieka
  • 250 ml špenátového pretlaku
  • 450 g polohrubej múky
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • 2 vajcia
  • 100 g hnedého cukru
  • 1 PL perníkového korenia
  • kôru z 1 pomaranča

Na višňovú omáčku:

  • 300 g višňového kompótu/mrazených višní
  • 200 ml griotky
  • Šťava z polovice pomaranča
  • 200 g želírovacieho cukru

Na krém:

  • 250 g jemného plnotučného tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smotany na šľahanie min. 33%
  • kôru z ½ bio citróna alebo ½ balenia citrónovej kôry
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 30 g práškového cukru

Na ozdobenie:

  • 30 g práškového cukru
  • 100 g jahôd
  • 50 g čučoriedok
  • 1 banán
  • 50 g ríbezlí
  • 100 g bielej čokolády

Ako na to?

Z mlieka, cukru a droždia si v pohári alebo v malom hrnci pripravte kvások. Do veľkej misky zatiaľ pridajte múku, do ktorej spravte jamku a do nej postupne pridávajte soľ, vajíčka, hnedý a vanilkový cukor.

Mlieko so špenátovým pretlakom rozmixujte pomocou tyčového mixéra. Následne vo veľkej miske zmiešajte všetky suroviny a vypracujte hladké cesto. Potom pridajte kvások a zvyšok mlieka. Cesto bude hustejšie než palacinkové.

Cesto nechajte kysnúť na teplom mieste zhruba 30 minút. Následne na oleji alebo masle pečte lievance dozlatista z oboch strán. Pre vytvorenie pravidelných koliesok postupných veľkostí od priemeru 2 cm po 20 cm budete potrebovať dávkovač.

Višne spolu so šťavou z kompótu, pomarančovou šťavou a cukrom dajte variť do hrnca. Pridajte cukor, likér a priveďte k varu. Šľahačku poriadne schlaďte. Následne ju rozmixujte spolu s vanilkovým extraktom, práškovým cukrom do polotuha, pridajte mascarpone, tvaroh, citrónovú kôru a mixujte ďalej do tuhého krému.

Web Pečie celé Slovensko

Pomocou formičiek si pripravte rôzne tvary ovocia na ozdobenie stromčeka. Roztopte si bielu čokoládu vo vodnom kúpeli na dozdobenie ovocia, prípadne prilepenie k stromčeku.

Na podnos si položte najväčší lievanec, na ktorý pomocou lyžice natrite krém a prikryte menším lievancom. Opäť natrite a prikryte. Postup opakujte, až kým nemáte hotový stromček. Ten ozdobte zbytkom krému pomocou zdobiaceho vrecúška, prilepte ovocie a celý stromček pocukrujte práškovým cukrom. 

25 50 75 90