Úvod Novinky Šport
Pripomeňte si ikonické kostýmy olympijského krasokorčuľovania - 1.časť
Pripomeňte si ikonické kostýmy olympijského krasokorčuľovania - 1.časť

Pripomeňte si ikonické kostýmy olympijského krasokorčuľovania - 1.časť

Kto je Kapitán Zebra a ktorý muž mal ružové šnurovačky?

Zimné olympijské hry v Pekingu sú už v plnom prúde. Možno ste si popri úspechu Petry Vlhovej pozreli aj krasokorčuľovanie a upútali vás netradičné kostýmy kanadského tanečného páru, Piper Gillesovej a Paula Poiriera.

Tí svojimi oblekmi vzdávajú poctu hudobníkovi Eltonovi Johnovi, a to celkom príznačne, čo poviete?

Piper Gillesová a Paul Poirier

Piper a Paul však ani zďaleka nie sú prví, ktorí si práve v olympijskej sezóne pripravili šialené módne kúsky. Vybrali sme si pre vás niekoľko kostýmov z nedávnej olympijskej histórie krasokorčuľovania.

Módna ikona

Bývalý americký krasokorčuliar Johny Weir v súčastnosti pôsobí ako komentátor svojho milovaného športu vedno s olympijskou víťazkou z Nagana Tarou Lipinskou.

Spolu si vyslúžili uznanie nie len ako komentátori, ale aj ako módne ikony. Johny však s módou experimentoval už aj v časoch, keď súťažne jazdil.

Od Pekingu po Nagano. Pozrite si oblečenie Slovákov pod piatimi kruhmi

V roku 2010 vo Vancouveri sa predstavil v krátkom programe, počas ktorého mal na sebe obtiahnutý čierny trikot z priesvitnej látky s vysokým golierom a veľmi hlbokým výstrihom zároveň.

Najzvláštnejšie na oblečení však pôsobili ružové šnurovačky vpredu aj vzadu. Johnymu sa tiahli od polovice drieku až po pás, zladil ich s drobnými ružovými volánmi a strapcom rovnakej farby na ľavom ramene, ktorý podčiarkoval piruety.

Johny Weir

Zdroj: https://www.instagram.com/johnnygweir/

Olympijskú medailu sympatický Američan napokon nezískal, no svojou bezprostrednosťou si získal publikum.

Po tom ako na vancouverských hrách dokončil voľnú jazdu, dostal veniec krvavo-červených ruží, ktorý si okamžite nasadil na hlavu, čo sa nezaobišlo bez poznámky komentátorov: „Klobúk na každú príležitosť.“

Kapitán Zebra

V kostýmovej kreativite nezaostával ani Švajčiar Stéphane Lambiel, ktorého na olympiáde v Pekingu môžete vidieť v úlohe trénera. Dvojnásobný majster sveta a strieborný olympijský medailista zrejme najviac zaujal uletenou kreáciou zo svojej najúspešnejšej sezóny.

Voľnú jazdu v Turíne v roku 2006 ozdobil kostýmom so zebrím vzorom a bledomodrými rukávmi, oranžovým golierom a zamatovými nohavicami a aby toho nebolo málo, na boku sa Malému Princovi zo Švajčiarska ligotala veľká snehová vločka z krištáľov.


Nešlo však o náhodnú kombináciu, Stéphane svoj zvláštny výber vedel veľmi dobre zdôvodniť.

„Budem stvárňovať zebru z ríše fantázie, ktorá má krídla. Voľná jazda bude príbeh, ako táto zebra prvýkrát v živote vidí sneh.“

Zebra napokon nie len lietala v snehu za zvukov Vivaldiho Štyroch ročných období, ale aj stála na stupňoch víťazov so striebornou medailou na krku, o mesiac neskôr Stéphane vykorčuľoval svoj druhý titul majstra sveta.

Ikonický kostým dnes môžu fanúšikovia vidieť už len v Múzeu olympijských hier v Lausanne, no Švajčiar sa na ňom dodnes rád zasmeje. Jeho zverenec Deniss Vasiljevs Lambiela dokonca prekrstil na Kapitána Zebru.

Nie len bláznivé kostýmy, ale aj napínavé zvraty v krasokorčuľovaní na ZOH v Pekingu budete môcť sledovať ešte v pondelok, vo štvrtok, v piatok a v sobotu aj online či v aplikácii. Pre detaily klikajte na program.

25 50 75 90
Foto: SITA

Živé vysielanie ??:??

Televízia