Úvod Novinky Šport
Top 5 zaujímavostí pred zápasom Slovenska s Fínskom. Toto ste možno nevedeli
Top 5 zaujímavostí pred zápasom Slovenska s Fínskom. Toto ste možno nevedeli

Top 5 zaujímavostí pred zápasom Slovenska s Fínskom. Toto ste možno nevedeli

Slovensko sa chystá na najväčší zápas na MS v hokeji 2022. Vo štvrťfinále našich čaká silné Fínsko.

Hoci nám tento súper veľmi nesedí, odhodlanie nášho mladého tímu je určite obrovské. A nie sú v tom sami. Za slovenskými hokejistami stoja verní fanúšikovia. Iba tí najväčší vedia o súperovi všetko. Tu je však päť zaujímavostí, ktoré ste možno prehliadli aj vy.

Slovensko naposledy vyhralo v roku 2004

Pavol DEmitra, Ľuboš Bartečko a Marián Hossa sa tešia z gólu proti Fínsku.

Je to už naozaj dlhá doba. Naša posledná výhra nad Fínskom na svetovom šampionáte sa udiala v Česku. Naši hokejisti vtedy vyhrali v treťom súboji skupiny na Fínskom 5:2 . V stretnutí sa gólovo dvakrát presadili Marián Gáborík a Miroslav Šatan , jeden presný zásah pridal Ľuboš Bratečko. Odvtedy ubehlo neuveriteľných 18 rokov a na veľkých podujatiach ako MS v hokeji, Svetový pohár či ZOH, sme na Fínov zatiaľ recept nenašli.

Adam Sýkora ešte nebol na svete

Posledná výhra Slovenska nad Fínmi má kurióznu spojitosť aj so súčasným tímom. Náš najmladší hráč na turnaji totiž vtedy ešte nebol na svete. Adam Sýkora sa narodil 7. septembra 2004, čo bolo presne štyri mesiace a 10 dní od triumfu našich v Ostrave. Benjamínok mužstva Craiga Ramsayho však už dal o sebe na turnaji vedieť. Pri svojom premiérovom góle na turnaji do siete Talianska sa pritom stal najmladším hráčom Slovenska, ktorý skóroval na MS. Pred ním sa to podarilo Jurajovi Slafkovskému .

Posledné štvrťfinále bolo tesné

Slovenská striedačka počas MS 2013.

Slovensko-fínsky hokejový príbeh ešte nekončí. Zo súčasnosti sa však musíme vrátiť opäť kúsok späť do minulosti. Štvrťfinále sme totiž so „Suomi“ hrali naposledy v roku 2013. Vtedy sme prichádzali na turnaj ako vicemajstri sveta pod vedením českého kouča Vladimíra Vujtka st. Tesná prehra 3:4 však znamenala koniec medailovým ambíciám. Po súboji sa pritom vynorili tvrdé vyjadrenia vtedajšieho kapitána Andreja Sekeru na adresu svojich spoluhráčov.

Fíni ešte nedostali gól v oslabení

Pred deviatimi rokmi nám boli osudné vlastné chyby. Aj to by mohlo byť pre našich súčasných hráčov určitým mementom. Sústredený výkon budeme potrebovať najmä počas našich presiloviek. Fíni na tohtoročnom turnaji totiž ešte v oslabení neinkasovali. Zatiaľ ich hrali v siedmich zápasoch 13, čo je najmenej z celého turnaja. Aj to značí o ich dokonalej disciplinovanosti.

Jussi Olkinuora? Kto to je?

Jussi Olkinuora, brankár Fínska.

Fínov však okrem dokonalej hry zdobí na turnaji aj úspešnosť ich brankárov. Najmä ich jednotka Jussi Olikinuora má priam dokonalé štatistiky, keď v piatich súbojoch inkasoval iba jediný gól ! Na konte má štyri vychytané shutouty (zápas bez inkasovaného gólu) a 99,03 percentnú úspešnosť zákrokov. Priemer inkasovaných gólov je na šialenom čísle 0,2 gólu na zápas . Veď to ani nie je možné, poviete si. Ale je to tak.

Slovensko tak bude čeliť vo štvrtok veľmi silnému súperovi, ktorého však veľmi dobre pozná. Oficiálna stránka Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) na Facebooku však avizuje pred štvrťfinále niečo zaujímavé.

V pravidelnom Rebríčku sily (Power Ranking), totiž svieti pri Slovensku zaujímavý citát: „Ktorého zo severanov ešte porazíme 7:1?“

Či sa tak stane môžete sledovať v priamom prenose 26. mája od 19:00 hod. na stanici :ŠPORT. Vysielanie ponúkame aj na webe prostredníctvom livestreamu. Z dôvodu obmedzených práv, sa k vysielaniu však dostanú diváci iba na území Slovenska.

Za hranicami môžete našim fandiť vďaka rozhlasovému vysielaniu. Stačí si naladiť Rádio Slovensko, kde budeme komentovať štvrťfinále Fínsko - Slovensko naživo.

25 50 75 90

Galéria

Adam Sýkora oslavuje svoj premiérový gól na MS v hokeji 2022 Adam Húska v zápase na MS v hokeji 2022. Slovensko po postupe do štvrťfinále. Hokejisti SR sa tešia z gólu na Ms v hokeji 2022
Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia