Úvod Novinky Šport
Najúspešnejšie juniorské šampionáty Slovenska v hokeji. Kedy prišli medaily?
Najúspešnejšie juniorské šampionáty Slovenska v hokeji. Kedy prišli medaily?

Najúspešnejšie juniorské šampionáty Slovenska v hokeji. Kedy prišli medaily?

Slovenský hokej sa často k medailám z veľkých turnajov nedostáva. Keď sa tak ale stane, je z toho obrovský ošiaľ.

Všetci si pamätáme zlato z Göteborgu či nedávnu bronzovú radosť z olympiády v Pekingu. Spomínate si však na úspechy našich hokejových juniorov? Nebolo ich veľa, ale nsú so sebou rôzne príbehy.

Martin Réway priniesol bronz

bronzoví hokejisti_SITA.jpg

Na úvod roka 2015 sa dostali slovenskí fanúšikovia do vytrženia, keď hráči okolo Martina Réwaya priniesli z juniorského šampionátu v hokeji na Slovensko bronzovú medailu. Naši hráči pred siedmimi rokmi porazili v boji o 3. miesto výber Švédska 4:2 a oslavy sa mohli začať.

Do pamäte sa vtedy priaznivcom dostalo najmä jedno meno, Martin Réway. Na bronzovom turnaji hral spolu so svojimi spluhráčmi v najhokejovejších mestách sveta Toronto a Montreal.

„Užívali sme si zápasy tam. V Kanade je to vždy šialené,vravel pre Radio Slovakia International jeden z najväčších vtedajších talentov Slovenska. Už vtedy mal skúsenosti aj so seniorskou reprezentáciou a bol aj draftovaný Montrealom Canadiens.

„Samozrejme, že by som si rád raz za nich zahral. Ešte je však príliš skoro o tom hovoriť, som príliš mladý. Bude ťažké dostať sa do ich tímu, dodal Martin Réway. Bohužiaľ, svoj talent premárnil.

Nedávno si naňho spomenul aj kouč bronzových medailistov Ernest Bokroš, ktorý v ňom videl podobný talent, aký teraz preukazuje Juraj Slafkovský.

„Videl som aj talent, akým bol Réway, no ten išiel inou cestou. Bolo by dobré, keby sa Slafkovský vybral správnejšou cestou ako Réway,“ dodal charizmatický kouč.

Historická medaila pre Slovensko

Radosť hokejistov SR na MS do 20 rokov 1999

Mužstvo Ernesta Bokroša v roku 2015 zopakovalo úspech z roku 1999, kedy Slovensko získalo vôbec svoju prvú medailu na medzinárodnej scéne.

„Ten tím bol dosť podobný tomuto, aj keď v tom čase sme mali väčšie hviezdy. Boli tam Marián Gáborík či Ladislav Nagy. Tiež sme mali dobrého brankára a bojovným výkonom sme to dokázali,“ spomínal na historický moment z Winnipegu Michal Hudec.

Bývalý útočník svojimi slovami porovnával Jána Lašáka a Denisa Godlu, ktorý v roku 2015 ohúril aj kanadských fanúšikov.

Na medailu siahali Tatar a Pánik

Podobný príbeh sa písal aj v roku 2009. Slovenský výber do 20 rokov ťahali najmä Tomáš Tatar, Richard Pánik či brankár Jaroslav Janus.

A práve vďaka jeho fantastickým výkonom Slovensko senzačne postúpilo do štvrťfinále, kde porazilo USA 5:2. Napokon naše mužstvo siahalo aj po bronzových medailách.

Tie im ale vyfúkli hokejisti Ruska, ktorí porazili v zápase o 3. miesto náš výber 5:2.

„Veľmi nás to vtedy mrzelo. Boli sme kúsok od medaily a nepodarilo sa. Viac ma však mrzelo semifinále so Švédmi, kde sme videli ešte zhruba 13 minút pred koncom. Ak by nám to vyšlo, zahrali by sme si s Kanadou finále. To by bolo úžasné,“ spomínal pre Rádio Slovensko Ondrej Rusnák, ktorý dnes spolupracuje s RTVS ako hokejový analytik.

MS v hokeji do 20 rokov na stanici :ŠPORT

Tento rok túžil slovenský výber zažiť niečo podobné. Na prelome rokov 2021 a 2022 chceli naši na čele s Jurajom Slafkovským ukázať svoju silu.

Turnaj však museli organizátori zrušiť pre šírenie koronavírusu v tímoch účastníkov. IIHF určila náhradný termín, konania turnaja a presunula ho na august.

Slovensko vďaka tomu prišlo o najväčšie hviezdy v podobe Juraja Slafkovského či Šimona Nemca, oboch si z prvého, resp. druhého miesta už stihili draftovať kluby NHL. Následne im kluby neodporučili na trunaji nastúpiť.

Napriek tomu to môže byť pre mužstvo pod vedením trénera Ivana Feneša vzpruhou. V tíme je stále niekoľko talentov. A diváci RTVS budú opäť pri tom. Všetky zápasy našich budeme vysielať v priamych prenosoch na stniaci :ŠPORT, ako aj online.

Turnaj sa tentokrát bude odohrávať v Edmontone, kde Slováci odštartujú 9. augusta svoj program turnaja súbojom s Českom.

25 50 75 90
Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia