Úvod Novinky Šport
Marcel Merčiak: Majstrovstvá vo futbale sú príbehom môjho života
Marcel Merčiak: Majstrovstvá vo futbale sú príbehom môjho života

Marcel Merčiak: Majstrovstvá vo futbale sú príbehom môjho života

Ako sa pripravuje na komentovanie 64 zápasov? Kto je jeho favorit? A ktorí hráči zahviezdia?

V nedeľu 20. novembra to vypukne! Majstrovstvá sveta vo futbale 2022 s bohatou nádielkou 64 zápasov predstavujú predčasné Vianoce pre všetkých fanúšikov futbalu.

Medzi nadšencov tejto hry hier patrí aj moderátor a komentátor Marcel Merčiak, ktorý svetové šampionáty komentuje od roku 1998.

Ako sa športový komentátor a futbalový znalec pripravuje na MS vo futbale v Katare? Získa podľ neho Brazília šiesty, vytúžený titul? Ako do rozhodovania zápasov zasiahne technológia SAOT? Dozviete sa v rozhovore.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vždy mám zimomriavky

"Toto je vyvrcholenie mojej práce pri hre hier. Majstrovstvá vo futbale sú najviac, čo môže futbalový komentátor chcieť, po čom môže najviac túžiť," priznáva.

"Vždy mám zimomriavky, keď si spomeniem na to všetko, čo som s majstrovstvami od roku 1998 zažil. Najmä to, keď sme boli celý mesiac v Južnej Afrike, kde hrali aj naši a dostali sa do osemifinále.

Majstrovstvá sveta sú príbehom môjho života, od mojich šiestich - siedmych rokov, keď som ako prváčik na základnej škole videl prvé prenosy zo Španielska 1982 až postupne cez tie roky, keď som prišiel sem a robím túto krásnu televíznu prácu, nič nie je viac," dodal úprimne.

Získa Brazília šiesty titul?

Marcel Merčiak má medzi reprezentáciami jasných favoritov.

"Je ich strašne veľa. Argentína neprehrala za tri roky 35 zápasov, Európa zase dominovala na posledných štyroch šampionátoch. Južná Amerika na titul čaká dlho, a preto dúfam, že Brazília toto čakanie preklenie," uviedol s tým, že práve brazílsky národný tím je jeho večným favoritom a tímom, ku ktorému od detstva pociťuje veľké sympatie.

"Bol som veľmi smutný, keď im bolo to potreté (titul) práve na domácom šampionáte pred ôsmimi rokmmi. Už pred štyrmi rokmi boli veľmi silní, prehrali však po veľmi nešťastnom štvrťfinálovom zápase s Belgickom," obzerá sa späť na snahu Brazílčanov o v poradí už šiesty majstrovský titul.

Brazília totiž podľa jeho slov zvykla hať so šiestym zmyslom pre futbal a verí, že šesťročná snaha trénera Titeho bude mať veľké vyvrcholenie.

MS vo futbale 2022 na desktope  MS vo futbale 2022 na mobile

"Brazília je veľmi silná v dvojkových rokoch - v 1962 brala druhý titul, v 1982 to nevyhrala, no hrala najkrajší futbal, aký si kto vedel predstaviť a na šampionáte v roku 2002 bez straty bodu spoločne s Ronaldom, Rivladom a ďalšími dokráčala za piatou majstrovskou hviezdičkou," vyrátava úspechy Seleção.

Kanárici sú pritom známi svojím rozporom, buď hrajú futbal na výsledky alebo futbal s veľkým umením. "Ak by toto dokázal tréner Tite spojiť, tak asi by boli futbaloví fanúšikovia spokojní," ozrejmil.

Ako nakoniec mundial dopadne, sledujte na :ŠPORT aj online na webe rtvs.sk od 20.novembra do 18. decembra.

25 50 75 90
Zdroj: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia