Úvod Novinky Šport
Mení dejiny futbalu. Stéphanie Frappartová rozhoduje prvýkrát na MS
Mení dejiny futbalu. Stéphanie Frappartová rozhoduje prvýkrát na MS

Mení dejiny futbalu. Stéphanie Frappartová rozhoduje prvýkrát na MS

Na MS vo futbale 2022 sa zapíše do histórie ako prvá žena, ktorá bude viesť zápas. Kto je Stéphanie Frappartová?

Futbalová priekopníčka - takýto prívlastok sa po MS vo futbale 2022 bude spájať s francúzskou rozhodkyňou Stéphanie Frappartovou.

Arbiterka z krajiny úradujúceho majstra sveta bude viesť prvýkrát v histórii futbalových šampionátov zápas. FIFA jej priradila štvrtkový duel medzi Nemeckom a Kostarikou.

Stéphanie Frappartová má na svojom konte už aj prvenstvo v rozhodcovaní Ligy majstrov. Jej debut sa odohral počas zápasu Liverpool FC a Chelsea vo štvrtok 14. augista 2019.

MS vo futbale 2022 na desktope  MS vo futbale 2022 na mobile

Zrušili kvôli nej prenos

Futbalu sa Stéphanie venuje od rannej mladosti - najprv ho hrala a následne si pravidlá začala študovať, aby im ako hráčka lepšie pochopila.

Nakoniec sa rozhodla a stala sa arbiterkou. A urobil dobre, od 19 rokov jej kariéra letí nahor. Je nielen elitnou rozhodkyňou medzi ženami, presadila sa aj v mužskom futbale.

Vo svojom profesnom životopise má záznam ako rozhodkyňa štvrtej, tretej, druhej francúzskej ligy a aj ako rozhodkyňa Ligue 1.

Ako žena v mužskom svete sa stretáva s predsudkami. Jedným z príkladov je aj zrušený prenos zápasu Bundesligy medzi Bayernom Mníchov a Ausburgom, ktorý rozhodovala.

Rozhodkyňa Stéphanie Frappartová počas zápasu udeľuje žltú kartu

Verejnoprávna televízia v Iráne tento zápas na poslednú chvíľu stopla a neodvysielala.

Frappartová sa však viac ako na predsudky pozerá na to, či robí čo najlepšie svoju prácu.

„Veľa vďačím rozhodcovským seminárom UEFA a FIFA vo Francúzsku. Vďaka nim som sa zlepšovala technicky, takticky i fyzicky a teraz som lepšie pripravená na akýkoľvek zápas,“ uviedla v jednom z rozhovorov.

Na MS vo futbale 2022 ďalších 5 rozhodkýň

Stéphanie Frappartová nie je jedinou ženou rozhodkyňou na MS vo futbale 2022. Trojicu ženských rozhodkýň dopĺňajú Japonka Jošimi Jamašitová a Salima Mukasangová z Rwandy.

Ďalším trojlístkom sú asistentky rozhodcu Brazílčanka Neuza Backová, Mexičanka Karen Díaz Medinová a Američanka Kathryn Nesbittová.

25 50 75 90

Galéria

Rozhodkyňa Francúzka Stéphanie Frappartová Rozhodkyňa Salima Mukansangová z Rwandy Rozhodkyňa Stéphanie Frappartová počas zápasu udeľuje žltú kartu Rozhodkyňa Stéphanie Frappartová Rozhodkyňa Jošimi Jamašitová Rozhodkyňa Neuza Backová
Zdroj: TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia