Úvod Novinky Šport
Príbeh o vytrvalosti: Kto je nová hviezda európskeho krasokorčuľovania?
Príbeh o vytrvalosti: Kto je nová hviezda európskeho krasokorčuľovania?

Príbeh o vytrvalosti: Kto je nová hviezda európskeho krasokorčuľovania?

S určitosťou môžeme povedať, že v roku 2023 na zlatej priečke na majstrovstvách Európy v krasokorčuľovaní po desiatich rokoch ruskej nadvlády Rusku neuvidíme.

Reprezentanti z tejto krajiny majú pre vojnu na Ukrajine stále zákaz štartovať na medzinárodných krasokorčuliarskych podujatiach.

Prázdne miesta na stupňoch víťazov

To spôsobilo zemetrasenie najmä v dvoch disciplínach – športových dvojiciach a ženách. Zatiaľ čo športové dvojice sa z ruskej absencie spamätávajú len veľmi ťažko a stále nemajú nového jasného favorita, v ženskom krasokorčuľovaní je zaujímavých adeptiek na zlato hneď niekoľko.

Na celosvetovej scéne ide najmä o Japonky, no fanúšikovia si zamilovali dvadsaťtriročnú Belgičanku Loenu Hendrickxovú. Práve ju všetci experti favorizujú na titul majsterky Európy.

loena-hendrickx-volna-jazda.jpg

Voľná jazda z tejto sezóny zaujala divákov príbehom: Hendrickxová v ňom stvárňuje anjela, z ktorého sa v závere stane padlý anjel.

Husársky kúsok

Ako predzvesť jej víťazstva mohli slúžiť už majstrovstvá Európy v roku 2022. Stačilo, aby ruské tínedžerky, ktoré sa spoliehali najmä na technickú náročnosť jazdy, nemali svoj deň.

Po krátkom programe bola na svete senzácia. Hoci experti predpovedali, že prvé, druhé aj tretie miesto bude patriť ruským pretekárkam, nestalo sa tak. Nie na treťom, ale rovno na druhom mieste stála vtedy 22-ročná Loena.

Voľná jazda síce dopadla podľa očakávaní odborníkov a Rusky si napokon odniesli všetky tri medaily, no Loena vyslala svetu jasný signál: Tínedžerky sa dá poraziť.

Loenin úspech zopakovala na olympiáde Japonka Kaori Sakamotová, ktorá si z Pekingu odniesla bronz. Obe ženy sa stali miláčikmi publika najmä pre ich choreografiu, príbehy a živé stvárnenie hudby.

Veľká príležitosť

Po tom, ako Rusko začalo viesť vojnu na Ukrajine, Rusi dostali zákaz štartovať (nielen) na krasokorčuliarskych podujatiach.

Politika a krasokorčuľovanie sú totiž v prípade Ruska prepojené, keďže šport masívne dotujú zo štátnej kasy. Krasokorčuliari často verejne prejavujú náklonnosť voči režimu.

Zákaz štartovania znamenal príležitosť zažiariť pre pretekárky z iných krajín, aj pre Loenu Hendrickxovú. Tá napokon získala striebornú medailu, hneď za Japonkou Kaori Sakamotovou.

V neprítomnosti ruských pretekárok sa tak stala najlepšou európskou krasokorčuliarkou a zároveň favoritkou číslo jeden na nadchádzajúcich majstrovstvách Európy.

loena-hendrickx-finale-grand-prix-bronz.jpg

Loena pôjde na majstrovstvá ako čerstvá držiteľka bronzu z finále veľkej ceny. Predbehli ju len reprezentantka Japonska a pretekárka z USA.

Pomoc od brata

Loenin príbeh je zaujímavý ešte z jedného dôvodu. Skalní fanúšikovia krasokorčuľovania si meno Hendrickx veľmi dobre pamätajú, napríklad aj z majstrovstiev Európy v Bratislave v roku 2016.

Štartoval na nich Belgičan Jorik Hendrickx, Loenin brat. Vytúženú medailu napokon nezískal, no na šport nezanevrel.

Namiesto toho sa rozhodol po ukončení súťažnej kariéry pomôcť svojej sestre. Loenu Hendrickxovú tak trénuje jej vlastný brat Jorik a spolu tvoria skvelý tím, na ktorý sa fanúšikovia vždy tešia.

loena-a-jorik.jpg

Čakanie na výsledky s bratom – trénerom pripomína rodinnú pohodu.

Mladá Belgičanka si ľudí získala aj svojou osobnosťou mimo ľadovej plochy. Po získaní striebra na svetovom šampionáte sa skromne vyjadrila, že sama seba nikdy nepovažovala za kandidátku na cenné kovy. Je na seba prísna a chce sa stále zlepšovať.

Majstrovstvá s RTVS

Či sa jej napokon podarí ovládnuť európske krasokorčuľovanie, sa fanúšikovia aj vďaka RTVS dozvedia už čoskoro. Majstrovstvá Európy budeme vysielať online a tiež na televíznom okruhu :ŠPORT. Do kalendára si zaznačte dátum konania šampionátu: 25. 1. 2023 – 29. 1. 2023.

25 50 75 90
Zdroj foto: SITA/AP

Živé vysielanie ??:??

Televízia