Úvod Novinky Šport
Vrátia sa na ľad legendy? Obmedzenie veku veští reštart krasokorčuľovania
Vrátia sa na ľad legendy? Obmedzenie veku veští reštart krasokorčuľovania

Vrátia sa na ľad legendy? Obmedzenie veku veští reštart krasokorčuľovania

Možno si spomínate na časy, keď sa diváci krasokorčuľovania mohli tešiť na skutočné ženské legendy.

Na prelome milénií celý svet so zatajeným dychom sledoval legendárnu Rusku Irinu Sluckú, ktorá roky bojovala so svojím zdravím.

Majstrovstvá Európy Irina napokon vyhrala s prestávkami sedemkrát a diváci sa mohli tešiť na jej ohromné súboje s krajankou Marijou Butyrskou. Irinine víťazstvá sa tiahli počas desaťročného obdobia od roku 1996 do roku 2006.

Podobnou stálicou bola napríklad aj Talianka Carolina Kostnerová. Debutovala v roku 2002 a ešte v roku 2018 ju fanúšikovia mohli sledovať na olympiáde v Južnej Kórei ako 31-ročnú. Počas kariéry sa Carolina stala európskou šampiónkou päťkrát.

irina-slucka-zlato

Zlatá Irina Slucká (v strede) po klasickom súboji s Marijou Butyrskou (vľavo) na ME v Bratislave v roku 2001.

Kam sa stratili legendy

V olympijskej sezóne 2013/2014 sa však všetko zmenilo. Od tohto momentu európsky šampionát vyhrávali zásadne len tínedžerky. Na tom by nebolo nič zvláštne, veď aj tie najväčšie stálice boli raz mladé. Problém bol v tom, že dievčatá sa často „opotrebovali“ ešte pred tým, ako dosiahli dospelosť. Pre zranenia potom museli ukončiť svoje súťažné kariéry.

Nešlo pritom vôbec o náhodu. V tomto momente sa totiž do popredia dostali trénerky, ktoré využili bodovací systém. Ako napríklad japonská Mie Hamadová alebo ruská Eteri Tutberidzeová spoliehajúce sa na neopotrebované telá mladých dievčat a ich schopnosť predvádzať ťažké technické prvky za veľa bodov.

V poslednom desaťročí je zázrak vidieť na popredných priečkach korčuliarku staršiu ako dvadsať rokov a takmer úplne sa vytratili legendy, ktoré sa rok čo rok vracali na stupne víťazov, prežívali vzostupy, pády a ďalšie vzostupy.

Majsterky sa menia veľmi rýchlo. Ich hviezda silno zažiari na jednu - dve sezóny, a potom zhasne. Ich meno už nie je dôležité, lebo vždy sa nájde niekto nový, kto skáče viac a rotuje dlhšie.

Smutná olympiáda

Kamila Valijevová

Kamila Valijevová vo svetle dopingovej aféry na olympiáde v Pekingu napokon odjazdila najhorší program svojej kariéry.

Nový model sa napokon ukázal byť náročný nielen pre legendy, ale aj pre samotné tínedžerky. Olympiáda v Pekingu odhalila zásadné chyby v systéme a smutné pozadie.

Prevalil sa dopingový škandál pätnásťročnej favoritky na zlato Kamily Valijevovej a ukázalo sa, že mladé dievčatá športu neobetujú len telesné zdravie, ale aj duševné.

Diváci v nemom úžase sledovali medailovú ceremóniu. Cennému kovu sa viditeľne tešila symbolicky len dospelá žena – jediná na stupňoch víťazov – Japonka Kaori Sakamotová.

Zlatá sedemnásťročná Anna Ščerbakovová sedela v kŕči bez úsmevu úplne sama a opustená.

Čakala, kým strieborná takisto sedemnásťročná Alexandra Trusovová prestane plakať. Alexandra chcela zlato a vedela, že už ho nikdy nedostane. Čas legiend je dávno za nami a olympiáda je len raz za život.

Nová nádej

Celá situácia napokon vyústila do nového pravidla. Pätnásťročné dievčatá v seniorskej súťaži už neuvidíte a v budúcej sezóne ani tie šestnásťročné.

Tak chcú experti zabrániť tomu, aby sa dievčatá v mladom veku opotrebovali. Možno preto už čoskoro uvidíme ďalšiu krasokorčuliarsku legendu, ktorá bude reprezentovať svoju krajinu na mnohých majstrovstvách.

Či sa to stane už v januári vo fínskom Espoo, sa dozviete, ak si naladíte televízny okruh RTVS :ŠPORT v čase od 25. 1. 2023 do 29. 1. 2023.

25 50 75 90
RTVS, SITA/AP, TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia