Úvod Novinky Tipy z programu
Pripomeňte si 140. výročie narodenia M. R. Štefánika s vysielaním RTVS
Pripomeňte si 140. výročie narodenia M. R. Štefánika s vysielaním RTVS

Pripomeňte si 140. výročie narodenia M. R. Štefánika s vysielaním RTVS

Osobnosť generála Milana Rastislava Štefánika je neoddeliteľne spätá s našou históriou.

Významného slovenského cestovateľa, astronóma, vyslanca a vedca, ktorý získal v minulom roku v celoslovenskej ankete titul Najväčší Slovák, si pri príležitosti 140. výročia jeho narodenia RTVS pripomenie vo vysielaní televíznych aj rozhlasových okruhov, a to počas viacerých dní.

Živé prenosy aj premiéry

Diváci Jednotky, Dvojky a Trojky sa môžu tešiť na živé vysielanie spomienkovej slávnosti, zaujímavé filmy a dokumenty, ako aj na premiéru dokumentu z cyklu Slovenský panteón: Milan Rastislav Štefánik. Programové okruhy Slovenského rozhlasu ponúknu poslucháčom okrem živého vysielania zo spomienkových slávností aj množstvo zaujímavých hostí v obľúbených rozhlasových reláciách.

Milan Rastislav Štefánik je významná osobnosť slovenského národa. Som veľmi rád, že ako poctu a spomienku na Milana Rastislava Štefánika divákom a poslucháčom RTVS pri príležitosti 140. výročia jeho narodenia pripomenieme túto dôležitú osobnosť našej histórie vo viacerých televíznych a rozhlasových formátoch," uviedol generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Na Jednotke aj film pre deti

Jednotka si 140. výročie narodenia M. R. Štefánika pripomenie už v rannom vysielaní v utorok 21. júla o 8:25 filmom pre deti a mládež Mohyla. V originálnom spracovaní sa traja spolužiaci počas školského výletu na Mohylu nad Bradlom ocitnú v spomienkach Milana Rastislava Štefánika. Objavujú fascinujúci svet, kde je možné čokoľvek, dokonca aj cestovanie časom aj priestorom bez hraníc. Štefánikove spomienky ožívajú a deti čaká dobrodružstvo ich života. Ocitnú sa v snehom zaviatom Janssenovom observatóriu na Mont Blancu, v Paríži, na Tahiti aj v ohrození života počas prvej svetovej vojny.

Následne po krátkom štúdiovom prenose čakajú divákov o 10:00 Služby božie z evanjelického kostola na Košariskách za prítomnosti pána generálneho biskupa Ivana Eľka.

O 11:20, po krátkom priamom prenose zo štúdia, Jednotka ponúkne divákom živé vysielanie spomienkovej slávnosti k 140. výročiu narodenia generála Štefánika, ktorá oficiálne zavŕši rok Milana Rastislava Štefánika, ktorý vyhlásila vláda minulý rok pri príležitosti stého výročia jeho tragickej smrti.

Vysielací blok na Jednotke venovaný tejto významnej osobnosti ukončí o 12:40 premiéra dokumentu Slovenský panteón: Milan Rastislav Štefánik z cyklu príbehov osobností, ktoré formovali dejiny Slovenska.

Cesta do nemožna na Dvojke

Dvojka ponúkne divákom už spomínaný dokument Milan Rastislav Štefánik zo série Slovenský panteón, ktorý diváci budú môcť sledovať aj v hlavnom vysielacom čase o 20.10. Následne sa o 20:50 môžu tešiť na prvý slovenský celovečerný trikový film Cesta do nemožna, ktorý predstavuje dobrodružný život generála Štefánika vyobrazený s humorom.

O 22:25 čaká divákov premiéra cestovateľskej Večere s Havranom priamo z miesta rodiska Milana Rastislava Štefánika v Košariskách s hosťami Michalom Kšiňanom, historikom a autorom viacerých publikácii o M. R. Štefánikovi a Evou Borušovičovou, režisérkou a scenáristkou, autorkou divadelnej hry Štefánik - slnko v zatmení z repertoáru Divadla Andreja Bagara v Nitre. Práve záznam tejto inscenácie bude nasledovať na obrazovkách Dvojky o 23:25. Pôvodná divadelná hra Evy Borušovičovej Štefánik - slnko v zatmení zachytáva Štefánikov prerod z mladíka, ktorý sa vzoprel otcovi, na zrelého muža zomierajúceho vo chvíli, ako sa vracal do krajiny, ktorú sám založil.

Tematické vysielanie nebude chýbať ani počas dňa, kedy diváci budú môcť sledovať o 14:10 cestopisný dokument Štefánikove vlny a o 15:05 výnimočný archívny dokument M. R. Štefánik z roku 1969.

Štefánik ako študent - na Trojke

Trojka sa pripája k oslave výročia narodenia M. R. Štefánika hneď niekoľkými dokumentami. Každý deň v týždni od 20. do 26. júla uvedie jeden zo starších, archívnych dokumentárnych filmov, ktoré predstavia dôležité udalosti a hlavné črty Štefánikovej osobnosti a činnosti vždy z iného uhla pohľadu - a vždy v kontexte inej historickej doby ich vzniku.

V pondelok 20. júla o 9:35 to bude dokument Milan Rastislav Štefánik, v ktorom predstaví Štefánika ako astronóma, vedca, vojaka, brigádneho generála, významného predstaviteľa československého odboja, legionára, diplomata a politika.

V utorok 21. júla o 9:20 prinesie dokument Milan Rastislav Štefánik pohľad na jeho životnú cestu a sústredí sa na udalosti a okolnosti, ktoré Štefánika formovali. Vo filme sa objavia aj autentické zábery z udalostí, ku ktorým došlo 28. - 30. októbra 1918 v ČSR.

Dokument Milan Rastislav Štefánik odvysielaný v stredu 22. júla o 9:25 sa zameriava na Štefánikove študentské časy, problematiku zahraničného odboja a pôsobenie československých légií.

Vo štvrtok 23. júla o 9:15 ponúkne Trojka divákom čiernobiely publicisticko-dokumentárny film z cyklu Lastovička z roku 1968 s názvom Kto bol M.R.Štefánik?, ktorý sa zaoberá najmä bádateľsko- cestovateľským obdobím jeho života, ale aj jeho snahou o vytvorenie samostatného Československého štátu.

V piatok 24. júla o 9:25 to bude kratší dokument História pamätnej tabule zameraný na mohylu na mieste tragédie, v Ivanke pri Dunaji.

V sobotu 25. júla o 10:55 ponúkne štúdiovú besedu z roku 1991 o M.R. Štefánikovi, v ktorej okrem názorov historikov zaznejú aj spomienky jeho synovca Pavla Štefánika.

V nedeľu 26. júla o 11:00 prinesie Trojka divákom novší dokument Štefánik à la Polynézia, ktorý sa bude niesť v znamení slovenskej expedície v zložení Miroslav Musil, František Kelle a členov výrobného štábu, ktorí sa po desaťročiach vybrali na miesta, ktoré kedysi navštívil práve slovenský cestovateľ, astronóm, vyslanec a vedec Milan Rastislav Štefánik.

Rozhlas: Príbeh na týždeň či prezidentka

Výročie bude mať adekvátny priestor aj vo vysielaní rozhlasu. „Chceme pripomenúť Milana Rastislava Štefánika čo najzaujímavejšou formou, aby sme poslucháčov motivovali ďalej sa zaujímať o jednu z najdôležitejších osobností našich dejín," zdôrazňuje riaditeľ Sekcie rozhlasových programových služieb RTVS Michal Dzurjanin.

Rádio Slovensko venuje osobnosti M. R Štefánika v týždni od 20. júla každý pracovný deň po 11:40 Príbeh na týždeň a v utorok 21. júla o 12:30 špeciálne vydanie relácie Z prvej ruky.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vedúca odboru literárno-dramatickej výroby SRo Zuzana Belková o relácii Historia Magistra Vitae a o eseji Fenomén.

Rádio Regina Západ bude v deň výročia naživo vysielať z Košarísk, Štefánikovho rodiska. S historikmi poslucháčom priblížia jeho detstvo, rodinu, ale aj dokumentáciu miestneho Múzea M. R. Štefánika. Poslucháči sa napr. dozvedia, ako sa v Košariskách ujala ruža galla s názvom Generál Štefánik.

Pozvanie do vysielania prijali aj prezidentka SR Zuzana Čaputová a štátny tajomník Ministerstva kultúry Radoslav Kutaš. Na celý týždeň od 20. júlaRegina pripravený seriál o jeho astronomických bádaniach.

Rádio Devínv nedeľu 19. júla o 18:00 výročiu venuje reláciu Historia Magistra Vitae s historikom Michalom Kšiňanom. V utorok 21. júla o 9:10 odvysiela esej Pavla Macha Fenomén národného hrdinu v slovenskom prostredí.

A o 17:00 exkurziu rozhlasovým archívom v Ars litere Zuzany Belkovej s témou Rozhlasový obraz Milana Rastislava Štefánika. Autorka sa v nej pozrela na rozhlasový umelecký obraz tejto osobnosti...

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zuzana Belková o Rozhlasovom obraze M. R. Štefánika.

(foto: TASR)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia