Úvod Novinky Tipy z programu
Štefánik na Jednotke a Dvojke: Premiéra, Večera s Havranom a aj Cesta do nemožna
Štefánik na Jednotke a Dvojke: Premiéra, Večera s Havranom a aj Cesta do nemožna

Štefánik na Jednotke a Dvojke: Premiéra, Večera s Havranom a aj Cesta do nemožna

Jednotka ponúkne divákom aj živé vysielanie.

Osobnosť generála Milana Rastislava Štefánika si pri príležitosti 140. výročia jeho narodenia okrem rozhlasu a televíznej Trojky pripomenieme aj na Jednotke a Dvojke.

V utorok 21. júla o 8:25 na Jednotke to bude film pre deti a mládež Mohyla. V originálnom spracovaní sa traja spolužiaci počas školského výletu na Mohylu nad Bradlom ocitnú v spomienkach Milana Rastislava Štefánika. Objavujú fascinujúci svet, kde je možné čokoľvek, dokonca aj cestovanie časom aj priestorom bez hraníc. Štefánikove spomienky ožívajú a deti čaká dobrodružstvo ich života. Ocitnú sa v snehom zaviatom Janssenovom observatóriu na Mont Blancu, v Paríži, na Tahiti aj v ohrození života počas prvej svetovej vojny.

mohyla Mohyla Milana Rastislava Štefánika, ktorá bola odhalená na Bradle v roku 1928.

Následne po krátkom štúdiovom prenose čakajú divákov o 10:00 Služby božie z evanjelického kostola na Košariskách za prítomnosti pána generálneho biskupa Ivana Eľka.

O 11:20, po krátkom priamom prenose zo štúdia, Jednotka ponúkne divákom živé vysielanie spomienkovej slávnosti k 140. výročiu narodenia generála Štefánika, ktorá oficiálne zavŕši rok Milana Rastislava Štefánika, ktorý vyhlásila vláda minulý rok pri príležitosti stého výročia jeho tragickej smrti.

Vysielací blok na Jednotke venovaný tejto významnej osobnosti ukončí o 12:40 premiéra dokumentu Slovenský panteón: Milan Rastislav Štefánik z cyklu príbehov osobností, ktoré formovali dejiny Slovenska.

Cesta do nemožna na Dvojke

Dvojka ponúkne divákom už spomínaný dokument Milan Rastislav Štefánik zo série Slovenský panteón, ktorý diváci budú môcť sledovať aj v hlavnom vysielacom čase o 20.10. Následne sa o 20:50 môžu tešiť na prvý slovenský celovečerný trikový film Cesta do nemožna, ktorý predstavuje dobrodružný život generála Štefánika vyobrazený s humorom.

O 22:25 čaká divákov premiéra cestovateľskej Večere s Havranom priamo z miesta rodiska Milana Rastislava Štefánika v Košariskách s hosťami Michalom Kšiňanom, historikom a autorom viacerých publikácii o M. R. Štefánikovi a Evou Borušovičovou, režisérkou a scenáristkou, autorkou divadelnej hry Štefánik - slnko v zatmení z repertoáru Divadla Andreja Bagara v Nitre. Práve záznam tejto inscenácie bude nasledovať na obrazovkách Dvojky o 23:25. Pôvodná divadelná hra Evy Borušovičovej Štefánik - slnko v zatmení zachytáva Štefánikov prerod z mladíka, ktorý sa vzoprel otcovi, na zrelého muža zomierajúceho vo chvíli, ako sa vracal do krajiny, ktorú sám založil.

Tematické vysielanie nebude chýbať ani počas dňa, kedy diváci budú môcť sledovať o 14:10 cestopisný dokument Štefánikove vlny a o 15:05 výnimočný archívny dokument M. R. Štefánik z roku 1969.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia