Úvod Novinky Tipy z programu
Poviedky o hrdinstvách obyčajných ľudí v SNP. Moje povstanie na Dvojke
Poviedky o hrdinstvách obyčajných ľudí v SNP. Moje povstanie na Dvojke

Poviedky o hrdinstvách obyčajných ľudí v SNP. Moje povstanie na Dvojke

Osobnosti, ktoré sa v Mojom povstaní premenili na hercov, si prostredníctvom dotazníkov vybrali mladí ľudia.

Projekt Moje povstanie.sk prináša krátke poviedkové filmy o hrdinstvách obyčajných ľudí počas Slovenského národného povstania, ktorých stvárňujú obľúbené slovenské osobnosti. RTVS prvú sériu uviedla k 70. a druhú o päť rokov neskôr k 75. výročiu SNP. Tento rok si môžete všetkých 12 častí pozrieť opäť. Začíname už 13. augusta.

Prvá séria z roku 2014 bola veľmi úspešná a okrem diváckeho ohlasu získala aj niekoľko významných ocenení na medzinárodnom fóre. Patrí jej tiež zlatá medaila od Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Režisérsky sériu uchopil Jonáš Karásek, ktorý debutoval divácky úspešným titulom Kandidát. „Snažili sme sa to natočiť atraktívne pre mladých ľudí, moderne - rýchle strihy, žiadne dlhé zábery na krajinu, hneď sa dej posúva ďalej," uviedol Karásek.

koleník

Tá druhá vznikla v réžii Juraja Štepku. Pod scenár sa podpísal Peter Rajčák. Cieľom celého projektu bolo a stále je priblížiť mladým ľuďom, ktorí o SNP vedia málo alebo nevedia takmer nič, túto udalosť prostredníctvom príbehov individuálneho hrdinstva obyčajných ľudí.

SNP nie je učebnicová udalosť

Prvá séria mala veľký ohlas nielen divácky, ale aj medzi študentmi, pretože prvých šesť filmových poviedok prvej série slúži ako učebný materiál pri výučbe dejín," priblížil dramaturg RTVS Roman Brat, ktorý so scenáristami pracoval na námete.

sajfa

"Išlo nám o to, aby sme mladej generácii, ale vlastne všetkým generáciám naprieč vekovým spektrom spoločnosti dali možnosť uvedomiť si, že SNP nie je udalosť učebnicového charakteru, že sú za tým konkrétni ľudia, s konkrétnymi osudmi, často veľmi ťažkými, veľmi chúlostivými situáciami," poznamenal.

Zaujímavosťou je, že osobnosti, ktoré sa v Mojom povstaní premenili na hercov, si prostredníctvom dotazníkov vybrali samotní mladí ľudia. „Ponúkame šesť kratučkých fragmentov zo života osôb, ktoré takým alebo onakým spôsobom vstúpili do SNP a priložili ruku k dielu tak, aby sa Slovensko nedostalo medzi porazené krajiny." Podľa dramaturga si treba uvedomiť, že SNP posunulo Slovensko do tábora víťazov, nie do tábora porazených. "To bola pre nás malá historická výhra, lebo možnože naše osudy by sa trošku inak vyvíjali," upozornil Brat.

latinák

Program vysielanie dvoch sérií Moje povstanie.sk na Dvojke:

13.8. o 17:05 Milan (hrá ho Majk Spirit)- v čase SNP mal 21 rokov. Pôsobil v partizánskej jednotke Za ideál, a neskôr v oddiele pod vedením Miloša Uhra. Jeho veľkou vášňou bolo divadlo a poézia. Spieval v spevokole a recitoval. Keď ho príslušníci gestapa zatkli, niekoľko dní ho vypočúvali, kruto mučili, a nakoniec popravili na židovskom cintoríne v Novom Meste nad Váhom. Posmrtne mu vyšli dve zbierky poézie Odkaz a Odpusťte, mamička...

14.8. o 17:00 Marta (Dominika Cibulková) - v čase SNP mala 24 rokov a pred vojnou pracovala ako kuchárka. Zachránila život stovkám partizánov, ktorým pravidelne dodávala potraviny, muníciu, lieky, šaty a informácie o presunoch nemeckých oddielov. Jej pravdivý príbeh, v ktorom ju pred smrťou zachránila konzerva sardiniek, sa stal legendou.

17.8. o 17:00 Ján (Lukáš Latinák) - v čase SNP mal 40 rokov a pôsobil ako evanjelický kňaz. Pre zranenie sa nemohol zúčastniť na priamych bojoch, preto sa stal jedným z hlavných organizátorov Povstania na Gemeri. Celé štyri mesiace ukrýval na povale hľadaného partizána, dokonca aj v čase, keď si v jeho dome príslušníci SS zriadili kanceláriu. Miestni ho preto pokladali za kolaboranta a zradcu. Poskytol azyl trom desiatkam partizánov a utečencov z táborov smrti. Umrel v roku 1946. Keďže nebol komunista, režim jemu ani jeho rodine nikdy nepriznal hrdinské zásluhy v Povstaní.

18.8. o 17:00 Zoltán (Miroslav Šatan) - v čase SNP mal 39 rokov a pracoval ako súkromný lekár. Pre svoj židovský pôvod musel ukončiť prax a pridal sa k partizánskemu odboju. V bunkri Grúnik zachránil životy desiatkam slovenských, ruských i nemeckých vojakov. Pochovali ho na lučenskom židovskom cintoríne.

šatan

19.8. o 17:00 Mária (Celeste Buckingham) - v čase SNP mala 23 rokov a pred vojnou bola učiteľkou na základnej škole. Ovládala päť jazykov, v partizánskom odboji preto pôsobila predovšetkým ako prekladateľka. Spolupracovala so sovietskou rozviedkou, americkou OSS i britskou tajnou službou. Je držiteľkou Bronzovej hviezdy za hrdinstvo. Zomrela vo veku 78 rokov v Kalifornii v USA. Pri svojej prvej misii prepašovala vo vlaku plnom nemeckých vojakov krátkovlnnú vysielačku.

20.8. o 17:00 Pavel (Tomi Kid Kovács) - v čase SNP mal 22 rokov. Počas odboja zachránil viacerých vojnových letcov, ktorí sa katapultovali nad slovenským územím. Amerického letca Jamesa ukrýval dva týždne. Ošetril ho, dal mu oblečenie i falošnú identitu. Keď letca zajali nemecké oddiely, Pavel sa vlámal do väzenia, ale svojho priateľa tam nenašiel. James bol už v tom čase na ceste do Levíc, kde ho mučili a zavraždili. Pavel po vojne emigroval do Rakúska. Keď sa v roku 1951 tajne vrátil na Slovensko, aby si odviezol za hranice svoju manželku, príslušníci štátnej bezpečnosti ho chytili a popravili.

21.8. o 17:00 Ivan (Matej „Sajfa Cifra) - je jedným z odvážnych hlásateľov a členom malej skupiny redaktorov Slobodného slovenského vysielača, ktorej sa podarilo povstalecké nadšenie rozšíriť po celej krajine. V podaní Sajfu si vypočujete slávne povstalecké výzvy, ktoré zneli z rádia po vypuknutí SNP, a ktoré s napätím počúvalo celé Slovensko. Skutočný hlásateľ Ivan napokon vymenil mikrofón za zbraň a pridal sa k partizánom ako člen jednotky majora Morozova.

24.8. o 16:30 Martin (Michal "Ego" Straka ) - je karpatský Nemec, antifašista a člen jednej z dvoch partizánskych skupín slovenských Nemcov. V konkrétnej situácii sa rozohráva takmer hororový príbeh slovenských dedinčanov, ku ktorým sa cestou z jednej obce do druhej pridá neznámy muž, Martin. Nedôverujú mu a snažia sa ho zbaviť, no keď ich zastaví nemecká hliadka, je to práve cudzinec, kto ich plynulou nemčinou uchráni pred nepríjemnými následkami - keďže jeden zo Slovákov pri sebe nemá žiadne doklady, čo je v čase stanného práva závažný prehrešok.

michal straka ego

25.8. o 16:30 Chaviva (Katarína Knechtová) - Židovku prezývali v Banskej Bystrici aj „žena na motorke" pre jej vášeň pre motocykle. Po vypuknutí vojny vstupuje do britských vojenských síl, kde získava hodnosť seržanta. Po príchode na Slovensko v septembri 1944 s malou skupinou spolubojovníkov v priebehu poldruha mesiaca postupne vycvičili vyše 40 partizánov a mnohým civilistom židovského pôvodu pomôže k úteku zo Slovenska. Keď sa ich tábor v Pohronskom Bukovci stával čoraz častejšie cieľom útokov nemeckých ostreľovačov, Chaviva neváha a ako ostreľovačka zvádza súboje s nemeckými elitnými strelcami. V novembri 1944 ju Nemci zatkli. Po vypočúvaní a mučení ju napokon esesáci zastrelili v protitankovom zákope neďaleko Kremničky. V Izraeli je po Chavive pomenovaný kibuc, rieka, novovyšľachtená gerbera aj viacero ulíc.

knechtová

26.8. o 16:30 Karol (Daniel "Gogo" Štrauch) - v čase vypuknutia SNP bol ako kameraman členom mladej skupiny progresívnych umelcov, ktorí neskôr formovali celú generáciu v slovenskej kinematografii. Ich prvé filmové pokusy prerušili vojnové udalosti, počas ktorých sa postavili na stranu odboja. Karol sa ako 23-ročný zúčastnil na povstaní v prvej línii bojov. Bol členom malého filmárskeho tímu, ktorému sa podarilo vytvoriť autentické zábery z mobilizácie v prvých dňoch SNP i viacerých bojových akcií. Po potlačení povstania boli filmári zatknutí a uväznení Hlinkovými gardami, no vzácne dokumenty stihli krátko predtým ukryť na cintoríne v Poníkoch. V tejto skrýši filmy prežili celú zimu i jar 1945, až kým ich po oslobodení filmári opäť nevykopali. Časť bola síce znehodnotená, no zvyšné materiály z cintorína v dĺžke asi 19 minút sú dodnes uložené v archíve Slovenského filmového ústavu. Navyše boli filmármi na čele s Paľom Bielikom spracované do výnimočného dokumentu a použité tiež v legendárnom filme Vlčie diery.

čírová

27.8. o 16:30 Anna (Mária Čírová) - pracovníčka daňovej správy v Banskej Štiavnici sa vo vojnom víre ocitla náhodne. Vzhľadom na jej civilné povolanie bola výborná v strojopise, jej profesorka z gymnázia ju odporučila povstaleckému výboru ako zapisovateľku. S písacím strojom na kolenách musela viackrát zmeniť miesto pôsobenia, aby bola svojej jednotke vždy nablízku. Počas povstania napísala stovky strán a pomohla tak k organizácii a budovaniu štruktúry povstaleckých orgánov. Okolnosti ju donútia chytiť do ruky zbraň a zachovať sa v danej chvíli hrdinsky. Poviedka je inšpirovaná skutočnými osobami a udalosťami z Pukanca, kedy sa dve ženy ocitnú v miestnosti oddelenej len dverami od čaty nemeckých vojakov.

štepka, kronerová, čírová

28.8. o 17:00 Štefan a manželka (Stanislav Štepka, Zuzana Krónerová) - manželský pár obchodníkov z Bardejova síce arizoval obchod Moše Neumanna, no ako jedni z mála arizátorov využili svoj vplyv, aby pôvodných židovských majiteľov uchránili pred deportáciou do koncentračných táborov. Štefan vďaka svojim stykom nevzbudzoval najmenšie podozrenie. Navonok sa s manželkou prezentovali ako antisemiti, v skutočnosti po celý čas ukrývali rodinu Moše Neumanna v pivničných labyrintoch. Počas dňa boli prenasledovaní ľudia v podzemí s trochou jedla aj vody, na večer im Štefan otváral pivnicu, aby mohli vyjsť von, nadýchať sa čerstvého vzduchu. Keď prišla červená armáda 20. januára 1945, mohli siedmi zachránení Židia konečne slobodne vyjsť na svetlo aj za bieleho dňa. V roku 2018 získal Štefan za záchranu ich životov ocenenie Spravodlivý medzi národmi.

(info a foto: Moje povstanie.sk)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia