Úvod Novinky Tipy z programu
Nech je svetlo v premiére rozžiari Jednotku
Nech je svetlo v premiére rozžiari Jednotku

Nech je svetlo v premiére rozžiari Jednotku

Režisér Marko Škop film pripravoval štyri roky

Film Nech je svetlo, ktorý vznikal v koprodukcii RTVS, je príbehom štyridsiatnika Milana, ktorý má tri deti a aby zabezpečil svoju rodinu, chodí pracovať do Nemecka. Počas návštevy doma cez Vianoce zistí, že jeho najstarší syn Adam, ktorého obvinia zo šikanovania a usmrtenia spolužiaka, sa zaplietol s nebezpečnou partiou polovojenskej mládežníckej skupiny.

nech je svetlo Záber z filmu Nech je svetlo.

Otec sa rozhoduje, čo by mal spraviť. Spolu s manželkou Zuzkou začínajú zisťovať skutočnú pravdu o svojom synovi, o svojej rodine, o sebe samých a aj o spoločenstve okolo seba. Film Nech je svetlo vysielame v stredu 9. septembra o 22:40 na Jednotke po priamom prenose zo slávnostného udeľovania národných filmových cien Slnko v sieti, kde snímka získala 11 nominácií.

Režisér Marko Škop film, ku ktorému zložili hudbu David Solař a Oskar Rózsa, pripravoval štyri roky. „Úplne na začiatku, keď som písal scenár, bola pre mňa v jadre téma rodiny s dôrazom na výchovu detí. Paralelne s tým sa v médiách začali objavovať správy o existencii polovojenských mládežníckych skupín a to mi prišlo veľmi zaujímavé ako priestor na môj autorský komentár," uviedol režisér pre TASR.

nech je svetlo Počas nakrúcania v oravskej obci Krušetnica.

Kládol som si otázky, ako by som sa ja choval v takýchto situáciách, dokonca keď som scenár čítal a následne sme skúšali, rozprávali sme sa o situáciách, čo by sme robili. Nechcem ukazovať, ako by sa nemalo alebo malo žiť. Mojim cieľom bolo v prvom rade začať od seba," hovorí herec Milan Ondrík o svojej postave, ktorá mala presah aj do jeho reálneho života.

Film na 54.ročníku Medzinárodného filmoivého festivalu v Karlových Varoch získal zásluhou Milana Ondríka Krištáľový glóbus za herecký výkon v hlavnej postave otca a Čestné uznanie Ekumenickej poroty. Slovenská filmová a televízna akadémia nominovala film do súťaže o sošku Oscara americkej Akadémie filmových umení a vied.

nech je svetlo Milan Ondrík (druhý sprava) spolu s režisérom Markom Škopom (druhý vľavo) a tvorcami filmu Nech je svetlo na filmovom festivale v Karlových Varoch.

Vo filme hrajú okrem Milana Ondríka aj František Beleš, Zuzana Konečná, Ľubomír Paulovič, Katarína Kormaňáková, Maximilián Dušanič, Daniel Fischer, Csongor Kassai, Marek Gaišberg, Anikó Vargová a ďalší.

(foto: RTVS, TASR)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia