Úvod Novinky Tipy z programu
Pripomeňte si hereckú legendu Františka Dibarboru v šou Zlaté časy
Pripomeňte si hereckú legendu Františka Dibarboru v šou Zlaté časy

Pripomeňte si hereckú legendu Františka Dibarboru v šou Zlaté časy

Zlaté časy budú opäť plné krásnych spomienok a úsmevných príhod.

Štvrtkovú reláciu okrem stáleho hosťa Milana Lasicu obohatia svojou prítomnosťou aj skvelá slovenská herečka a pedagogička Božidara Turzonovová a syn legendárneho Františka Dibarboru, na ktorého budeme tentokrát spomínať, Michal Dibarbora.

2020_ZLATÉ ČASY_Michal Dibarbora, Božidara Turzonovová_foto RTVS Milan Krupčík (8).jpg

Herec František Dibarbora bol významnou osobnosťou divadelnej, rozhlasovej, filmovej a televíznej tvorby. Počas svojej kariéry stvárnil desiatky komických i dramatických postáv, ktoré majstrovsky charakterovo dotváral. Bol však aj vynikajúcim športovcom.


Bohatá herecká kariéra

Pred kamerou exceloval vo viacerých klenotoch slovenskej kinematografie. Medzi jeho prvé herecké príležitosti patrili filmy Varúj...! Paľa Bielika a Martina Friča (1946) a Vlčie diery v réžii Paľa Bielika (1948). Svoj komediálny talent predstavil vo filme Dovolená s Andělem (Bořivoj Zeman, 1952) a predovšetkým v Bielikovej snímke V piatok, trinásteho... či vo veselohre Skalní v ofsajde (Ján Lacko, 1960). Ďalej hral Dibarbora vo filmoch Posledná bosorka, Zemianska česť, Jánošík, Majster kat alebo Smrť šitá na mieru. Televíznu filmografiu Františka Dibarboru tvoria známe snímky, ako Sám vojak v poli, Portrét Doriana Graya, Bačova žena, Louis Pasteur či seriál Safari.

Dibarbora0062577.jpg

V roku 1986 získal titul zaslúžilý umelec a bol držiteľom Národnej filmovej ceny za herecký výkon v diele Vlčie diery. V roku 2002 vyšiel v edícii Veľké osobnosti slovenského divadla zborník, venovaný tomuto hercovi noblesy, komédie i tragiky.

Zdroj: TASR, rtvs; Foto: TASR a Milan Krupčík

 

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia