Úvod Novinky Tipy z programu
Sto dní v Palerme: Boj s talianskou mafiou a chladnokrvná vražda
Sto dní v Palerme: Boj s talianskou mafiou a chladnokrvná vražda

Sto dní v Palerme: Boj s talianskou mafiou a chladnokrvná vražda

RTVS v piatok uvedie taliansko-francúzsky kriminálny príbeh Sto dní v Palerme z osemdesiatych rokov minulého storočia z dielne režiséra Giuseppeho Ferraru.

Dej sa začína v máji roku 1982, v čase, keď sa novým policajným prefektom hlavného mesta Sicílie Palerma, stal neúplatný nekompromisný generál Carlo Alberto Dalla Chiesa, ktorého stvárnil taliansky herec Lino Ventura.

Úlohou spravodlivého policajta mal byť boj proti mafii, ktorá ovláda juh Talianska, a jej mocenským ambíciám. Keď však odhalil spojenie medzi mafiou, štátnou mocou aj bankami, ktoré prepierajú peniaze mafiánov, podpísal si tak vlastný rozsudok smrti. Vraždu napokon jeho nepriatelia vykonali presne sto dní po tom, ako ho vymenovali do funkcie.

Sto dní v Palerme nie je typický film s tematikou mafie. Odlišuje sa autentickosťou, jednotlivé postavy vystupujú pod skutočnými menami, režisér Giuseppe Ferrara použil dokumentárne zábery a televízne šoty. Napriek tomu, že príbeh sa odohráva na Sicílii, snímku nakrúcali v talianskom hlavnom meste Ríme.

Sledujte v piatok večer o 23:10 na Jednotke známy kriminálny film Sto dní v Palerme, ktorý bol zároveň posledným filmom uvedeným v našich kinách, v ktorom si zahral herec Lino Ventura.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia