Úvod Novinky Tipy z programu
Máme najlepší med v Európe? Odpovie talkshow Experiment
Máme najlepší med v Európe? Odpovie talkshow Experiment

Máme najlepší med v Európe? Odpovie talkshow Experiment

Gregor Mareš si na štvrtok pozval mikrobiológa Juraja Majtána a moderátora a včelára Martina Nikodýma.

Aj keď si ho častejšie dávame do čaju, je dobrý aj na rany. Reč je o mede. Podľa výskumov má med antibakteriálne účinky a vhodný je aj na pľuzgiere či odreniny. Vďaka ktorým látkam je med účinný a ako sa využíva v medicíne?


Aj o tom bude hovoriť moderátor Gregor Mareš v štvrtkovej vedeckej talkshow Experiment s mikrobiológom Jurajom Majtánom, ktorý vysvetlí, prečo radí slovenské domáce medy medzi najlepšie v Európe.


Hovoriť budú aj o dvoch prieskumoch medov z „bežných" obchodov a obchodov s lokálnymi potravinami, ktoré ukázali, že značná časť skúmaných medov nebola biologicky aktívna a bola na úrovni cukorného roztoku. Mikrobiológ odpovie, či laik dokáže zistiť, že med je alebo nie je biologicky aktívny a vysvetlí, či je med vhodný aj na chronické rany a či lieči bez jaziev.

Do druhej časti Experimentu príde herec a moderátor Martin Nikodým, ktorého môžu diváci RTVS poznať napríklad zo šou Milujem Slovensko. Rozprávať bude o tom, čo robí, keď nemoderuje - o včelárstve.

Vysvetlí, ako funguje založenie úľu, kde sa zháňa včelia rodina a koľko to stojí. Povie, v čom spočíva starostlivosť o včelstvá, koľko medu stočí a odpovie, ako vníma význam včiel v prírode.

Experiment sledujte vo štvrtok na Dvojke o 21:50.


25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia