Úvod Novinky Tipy z programu
Spoznajte progresívnu generáciu výtvarníkov v cykle Manifest
Spoznajte progresívnu generáciu výtvarníkov v cykle Manifest

Spoznajte progresívnu generáciu výtvarníkov v cykle Manifest

MANIFEST predstavuje kľúčových predstaviteľov a predstaviteľky slovenského výtvarného umenia od roku 1960 až po súčasnosť.

Nový dokumentárny cyklus približuje progresívnu generáciu výtvarníkov, z ktorých mnohí boli súčasťou alternatívnej scény a dokázali radikálne ovplyniť vývoj domáceho vizuálneho umenia - s presahmi od obrazu a objektu cez multimediálne prostredia až k akčným prejavom. V ich inšpiratívnej tvorbe sa vyskytujú tendencie súdobých medzinárodných prúdov /napr. neo-avantgardy, nového realizmu, pop artu, kinetického umenia, konceptuálneho umenia a i./ vďaka čomu zažívajú významný úspech nielen na Slovensku, ale i v zahraničí.

V nedeľu s Otisom Laubertom

Štvrtá časť pútavého dokumentárneho cyklu nám priblíži Otisa Lauberta. Tento umelec patrí k výtvarníkom, ktorí dokážu jednoduchým spojením zdanlivo nesúvisiacich elementov vdýchnuť každodenným, nepotrebným, a často banálnym predmetom nový život a stvoriť diela, ktoré nám svojou originálnou poetikou, vľúdnym humorom a posunom významov do nečakaných súvislostí vedia vykúzliť úsmev na tvári.

Manifest Laubert poster SK preview-page-001.jpg

V roku 1970 sa zúčastnil 1. otvoreného ateliéru na dome Rudolfa Sikoru v Bratislave, ktorý bol jedným z prvých významných tvorivých stretnutí výtvarníkov neoficiálnej scény. V roku 1978 sa zúčastnil výstav mladých výtvarníkov v priestoroch SAV v Bratislave a Smoleniciach, z ktorých sa neskôr vyformovala skupina A-R (K. Bočkayová, M. Bočkay, L. Čarný, D. Fischer, V. Kordoš, I. Minárik, M. Meško, M. Mudroch, D. Tóth). Jeho prvá samostatná výstava sa uskutočnila v roku 1981 v Orlovej na Ostravsku. Po roku 1989 začína intenzívnejšie vystavovať doma a v zahraničí, napr. Viedeň, Budapešť, Amsterdam, Berlín, Drážďany. Od roku 1990 nadväzuje spoluprácu s viedenským galeristom Hansom Knollom. V roku 1995 sa zúčastnil mesačného pobytu v Mattress Factory v Pittsburghu v USA. Jeho diela sú zastúpené v domácich i zahraničných zbierkach.

Nenechajte si ujsť premiéru ďalšej časti cyklu už v nedeľu 11.10. o 13:10 na Dvojke a predošlé epizódy s Ilonou Németh, Deziderom Tóthom a Matejom Krénom aj v archíve na webe RTVS.

 

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia