Úvod Novinky Tipy z programu
Nedeľný Manifest s Denisou Lehockou
Nedeľný Manifest s Denisou Lehockou

Nedeľný Manifest s Denisou Lehockou

Dokumentárna miniséria o výtvarnom umení sa blíži do finále.

Už v nedeľu (18.10.) popoludní o 12:35 si môžete na Dvojke pozrieť záverečnú časť desaťdielneho cyklu Manifest. Tentokrát sa budeme venovať na prvý pohľad krehkej, intuitívnej, a asociatívnej tvorbe Denisy Lehockej, ktorá sa svojimi denníkovými kresbami a „priestorovými kolážami" dostala do širokého medzinárodného povedomia.


Vrstvenie, ponáranie, našívanie a ukladanie sú niektoré z jej umeleckých stratégií, vďaka ktorým sa dokáže každodenne zahĺbiť do svojho vnútra a podávať o tom koncentrované výtvarné svedectvo. Dômyselné, premyslené a zároveň intuitívne vyskladané správy o pocitoch a myšlienkach však prerastajú, fyzicky aj mentálne, intímny svet umelkyne a dotýkajú sa vnímavého diváka v univerzálnom priestore nadosobných obsahov.

Manifesta Lehocka poster SK preview-page-001.jpg

DENISA LEHOCKÁ

Narodila sa v roku 1971  v Trenčíne a patrí do postkonceptuálnej generácie nastupujúcej v deväťdesiatych rokoch 20. storočia, často ju hodnotia a zaraďujú do rámca feministickej odnože súčasného umenia. Súčasné slovenské vizuálne umenie v nej získalo výnimočnú a aj medzinárodne etablovanú autorku sústredenej, ale o to vrúcnejšej vízie postavenej na asociatívnom a zároveň intuitívnom princípe uvažovania. Vychádza z nefiguratívneho prejavu, tvary jej sôch odkazujú raz na biomorfný, inokedy na postminimalistický rodokmeň. Pracuje s najvnútornejšími predstavami - intimitou, pocitmi (prednostne ženy, matky).

Jej tvorba má charakter denníkového záznamu, či už maľuje, kreslí, alebo pracuje s nájdeným objektom, príp. sochárskou formou, pričom uprednostňuje priestorové artefakty. Reaguje vždy na daný priestor, pre ktorý vytvára „priestorovú koláž", ako nazýva svoj postup tvorby, keď asociatívnym spôsobom reťazí rôzne mediálne formy - vytvorené diela, kresby, sochy, objekty, maľbu, ale aj nájdené prírodniny, kamene, konáre a pod.

Príznačná je pre ňu seriálnosť uvažovania (jej diela zvyčajne nemajú názvy), dotykovosť, hmatovosť a precíznosť spracovania, často narába s dokončenosťou a premenlivosťou, uzavretosťou a otvorenosťou, stabilitou a labilitou formy a jej vývinom v tvorivom procese. Študovala na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave (1990 - 1996, prof. R. Sikora). Roku 2012 mala monografickú výstavu v Slovenskej národnej galérii.

V minisérii Manifest sme si predstavili aj ďalších umelcov. Všetkých 10 častí nájdete v archíve na webe RTVS. Zaujíma vás napríklad tvorba Mateja Kréna, Dezidera Tótha, Ilony Németh, či Otisa Lauberta? Nevynechajte ich v našom archíve.

 

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia