Úvod Novinky Tipy z programu
Šou Zlaté časy bude plná spomienok na herecké legendy
Šou Zlaté časy bude plná spomienok na herecké legendy

Šou Zlaté časy bude plná spomienok na herecké legendy

Krásne, ale i úsmevné spomínanie na špičkových slovenských umelcov Evu Krížikovú a Františka Zvaríka nás čaká už vo štvrtok (29.10.) v relácii Zlaté časy.

Moderátorka Elena Vacvalová privíta okrem vzácneho stáleho hosťa relácie Milana Lasicu aj tú najpovolanejšiu osobu, ktorá o legendárnom hereckom páre má najviac čo povedať. Pozvánku do našej šou prijala dcéra Františka Zvaríka a Evy Krížikovej Barbora. A vy sa máte naozaj na čo tešiť. Pozrite si malú ochutnávku:

 

Eva Krížiková

Eva Krížiková sa narodila 15. júla 1934 v Bratislave. Po skončení štúdia na konzervatóriu odišla na rok do Armádneho divadla v Martine, až napokon v roku 1954 zakotvila natrvalo v SND. Na doskách prvej slovenskej scény vytvorila vyše 90 postáv. Na začiatku jej hereckej dráhy to bola Vierka v hre Jožko Púčik a jeho kariéra. Svoj talent uplatnila v inscenáciách Tanec nad plačom, Inkognito, Vejár či Play-Back. Za prelomovú v jej hereckej dráhe označila kritika postavu Xénie v kompozícii hier Maxima Gorkého V predvečer. Fakt, že bola zdatná nielen v komediálnej, ale i v dramatickej polohe, potvrdila Eva Krížiková v Shakespearovom Kráľovi Learovi či v inscenácii Jána Soloviča Zvon bez veže.

12jun2014_Odhalenie_Dlazdice_Krizikova_DOPH_6158859.jpg

Účinkovala v komédii Štvorylka, po poviedkovej satire Čert nespí mala príležitosť zahrať si aj na filmovom plátne Vierku, kolegyňu nešťastného Jožka Púčika. V roku 1959 sa s Paľom Bielikom stretla pri nakrúcaní vojnovej drámy Kapitán Dabač. Postupne sa začala venovať najmä televíznej tvorbe, spomedzi ktorej vyniká napríklad film Pštrosí večierok, umeleckou hodnotou, ale aj obľúbenosťou medzi divákmi vyniká filmové spracovanie románu Červené víno. V roku 1976 si Krížiková zahrala aj v satirickej komédii Pozor, ide Jozefína! Ešte v roku 2003 sa objavila vo svojom poslednom celovečernom filme Dlhá krátka noc.

Kriz_Zvar.jpg

Spomedzi televíznych seriálov, v ktorých hrala Eva Krížiková, možno spomenúť Leto s Katkou (1975), Silvánovcov (1996), či Obchod so šťastím (2008). Pravidelne tiež spolupracovala so Slovenským rozhlasom. Za svoje herecké umenie získala Eva Krížiková ocenenia Krištáľové krídlo, Kvet Tálie či Cenu Andreja Bagara. V roku 2004 ju uviedli do Siene slávy ankety OTO (Osobnosť televíznej obrazovky). Zomrela 31.3.2020.

František Zvarík

Slovenský herec a spevák, člen činohry SND v Bratislave, sa narodil vo Vrútkach 17. júla 1921. Absolvoval Bratislavské konzervatórium. Bol dlhoročným členom činohry, ale aj opernej scény SND,  kde pôsobil až do roku 1997. V roku 2007 účinkoval ešte v predstavení Tančiareň.  Za šesť desiatok rokov vytvoril v SND skoro 200 postáv – činoherných i operných, účinkoval v rozhlasových programoch. Vďaka svojej dvojdomosti mal v repertoári významné operné i činoherné úlohy. V roku 1949 bol prvým Štelinom v Krútňave Eugena Suchoňa, ktorá sa vtedy stala prvou slovenskou národnou operou.

Zvarik20114783.jpg

Na činohernej scéne zase stvárnil úlohy v dielach Shakespeara, Schillera, Moliéra, Goldoniho. Nechýbal ani v jednej z najpopulárnejších slovenských inscenácií - Na skle maľované. Známy je aj ako spevák a interpret slovenských ľudových piesní. Hral v takmer 30 filmoch, ako napr. Varúj, Rodná zem, Posledná bosorka, Červené víno, Spadla z oblakov a Kruté radosti. Najznámejší je Obchod na korze (1965). Zomrel 17.8.2008.

2020_ZLATÉ ČASY_Barbora Zvaríková, foto RTVS Milan Krupčík (15).jpg

Zlaté časy vysielame každý štvrtok o 20:30 na Jednotke.

Zdroj: TASR, rtvs

Foto: Milan Krupčík, TASR

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia