Úvod Novinky Tipy z programu
Pätica sestier sa vzoprie okovám spoločnosti, siahne na slobodu?
Pätica sestier sa vzoprie okovám spoločnosti, siahne na slobodu?

Pätica sestier sa vzoprie okovám spoločnosti, siahne na slobodu?

Z domu sa dostanú len ako nevesty.

V dedine na severe Turecka, tisíc kilometrov od Istanbulu, zastal čas. Ženské práva sú tu témou neznámou. Je krásne slnečné popoludnie a Lale spolu so svojimi štyrmi dospievajúcimi sestrami kráčajú zo školy domov a pri vode na pláži sa nevinne doťahujú a podpichujú s chlapcami. Domnelá nemorálnosť ich hier má ale ďalekosiahle následky a v dedine vyvoláva škandál. Tradične zmýšľajúca babička a strýko premieňajú ich domov na väzenie. Školu nahrádzajú lekcie domácich prác a varenia. Z domu sa dostanú len pod jedinou podmienkou - ako nevesty dohodnutých zväzkov. Rozhodnú sa preto hľadať cesty, ako sa tomuto osudu vzoprieť.

Mustang

Ženské dospievania sa vo filme Mustang z roku 2015 ocitá tvárou v tvár tradičnej konzervatívnej spoločnosti a pre päticu mladých žien sa začína boj s neviditeľnými okovami. Túžba po slobode je vlastná všetkým sestrám, ktoré neprestávajú hľadať spôsoby, ako vybabrať s obmedzeniami. Podarí sa im vymaniť zo zovretia a siahnuť po slobode?

Pozrite si svieži a zároveň nemilosrdne úprimný príbeh o vzdore, ktorý bol režisérskym debutom Deniz Gamze Ergüvenovej, za ktorý získala napríklad ocenenie Objav roka na Európskych filmových cenách. Pri písaní scenára a natáčaní sa inšpirovala vlastnými zážitkami, čo filmu dodáva punc autenticity.

Drámu Mustang nominovanú na Oscara, Zlatý Glóbus či ocenenie BAFTA vysielame v piatok 6. novembra v Európskom kine klub o 21:30 na Dvojke.

(foto: CC Cinéma)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia