Úvod Novinky Tipy z programu
Prezidentka Zuzana Čaputová sa prihovorí občanom Slovenska
Prezidentka Zuzana Čaputová sa prihovorí občanom Slovenska

Prezidentka Zuzana Čaputová sa prihovorí občanom Slovenska

Jej prejav si môžete pozrieť po skončení hlavnej spravodajskej relácie.

Nenechajte si ujsť príhovor prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej. Prejav hlavy štátu odvysiela RTVS na televíznej Jednotke po skončení Správ RTVS o 19:50 h. Budete si ho môcť vypočuť aj na vlnách Rádia Slovensko a sledovať ho môžete aj na facebooku Správy RTVS.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa Slovensku prihovorí pri príležitosti utorkového výročia Nežnej revolúcie, ktorá sa odohrala v roku 1989 a zapísala sa do dejín Slovenska ako významný medzník našej novodobej histórie. 

Pred 31 rokmi sa na Václavskom námestí v Prahe odohrala študentská demonštrácia. Proti pokojnému sprievodu na ulici Národní třída vtedy brutálne zasiahli komunistické bezpečnostné sily. Asi 500 ľudí pri tom utrpelo zranenia.

Toto násilné potlačenie neostalo bez následkov a odštartovalo prelomové politické zmeny v Československej socialistickej republike (ČSSR), čo napokon spôsobilo pád socializmu, a teda aj otvorenie hraníc, zánik Štátnej bezpečnosti, náboženskú slobodu či prechod na trhovú ekonomiku.

Udalosť si v Slovenskej republike od roku 2001 pripomíname ako štátny sviatok – 17. november si každoročne pripomíname ako Deň boja za slobodu a demokraciu.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia