Úvod Novinky Tipy z programu
Večer venovaný korone: Zaujímaví hostia aj investigatívny dokument
Večer venovaný korone: Zaujímaví hostia aj investigatívny dokument

Večer venovaný korone: Zaujímaví hostia aj investigatívny dokument

Dokument Discovery Channel COVID19: Svet v ohrození odvysielame v premiére.

Vo štvrtok 19. novembra sa bude RTVS na Dvojke vo svojom večernom vysielaní orientovať na súvislosti a pozadie pandémie, ktorá zasiahla celý svet. Divákom prinesieme špeciálnu časť medicínskeho doku seriálu Moja diagnóza, naživo s Gregorom Marešom vedeckú talk show EXPERIMENT špeciál a v premiére aj investigatívny dokument Discovery Channel COVID19: Svet v ohrození.

Seriál Moja diagnóza s podtitulom Moja druhá vlna sa od 20:10 bude venovať téme onkologickej starostlivosti v čase koronakrízy. Slovensko zachvátila druhá vlna pandémie nového koronavírusu SARS - COV2 . Vírus sa nevyhýba ani nemocniciam a ich pracovníkom. Najviac ohrození sú chronickí a starší pacienti, medzi ktorých rátame aj onkologických pacientov. S kamerou sa v špeciálnom vydaní pozrieme na naše najvyššie špecializované onkologické pracovisko - Národný onkologický ústav, ktorý neprestal poskytovať špecializovanú starostlivosť počas prvej ani druhej vlny. Hlavnou hrdinkou príbehu bude známa maliarka Katka Olíková, ktorú k maľovaniu priviedla práve zákerná diagnóza. Jej príklad pozitívneho myslenia je odkazom aj pre nás, ako sa vysporiadať s pandémiou.

O 20:35 príde na rad talkshow o vede s Gregorom Marešom EXPERIMENT špeciál: Koronavírus. Reláciu prinesieme mimoriadne naživo. Divákom priblížime vedecký pohľad na budúcnosť pandémie a poodhalíme aj vývoj slovenských testov na koronavírus. Pozvanie do relácie prijali matematik Richard Kollár, virológ Boris Klempa a molekulárny biológ Peter Celec. Diskutovať budeme o dlhodobej vízii boja s pandémiou, o význame a vývoji rôznych typov testov a vakcíne a spomenieme aj celoplošné testovanie a jeho význam. Budeme sa venovať aj liečbe COVID-19 i tomu, ako dobre vírus za 9 mesiacov poznáme a čo sme sa o ňom naučili.

Dvojka bude o 21:35 pokračovať premiérou poľsko-britského investigatívneho dokumentu o pandémii, ktorá zmenila svet COVID19: Svet v ohrození. To, čo spočiatku vyzeralo ako lokálna epidémia, sa zmenilo na globálne ohrozenie, s ktorým prišli smrť, chaos a hlad. Tím investigatívnych reportérov prináša doposiaľ nepublikované zábery, napríklad aj z mobilných telefónov obyvateľov mesta Wu-chan, odkiaľ sa vírus mal rozšíriť. Ako sa nákaza dostávala do celého sveta a akým spôsobom sa prejavila v rôznych krajinách a na rôznych kontinentoch? Ako sa s covidom vysporadúvali Čína, USA, Latinská Amerika či Taliansko? Aj o tom bude dokument, ktorý len nedávno priniesol na obrazovky Discovery Channel.

Špeciálny tematický večer zavŕši premiérová časť série GEN.sk (Galéria elity národa) o 22:50, ktorá v profilovom dokumente predstaví vedca Pavla Čekana.

pavol čekan

(foto: TASR)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia