Úvod Novinky Tipy z programu
Spojky, zábavníky či premiéry rozprávok. Vianoce v rozhlasovom éteri budú bohaté
Spojky, zábavníky či premiéry rozprávok. Vianoce v rozhlasovom éteri budú bohaté

Spojky, zábavníky či premiéry rozprávok. Vianoce v rozhlasovom éteri budú bohaté

Na Štedrý deň odvysielame O dvanástich mesiačikoch od Daniela Heviera.

Rozhlasová vianočná nádielka RTVS tradične zahŕňa rozhovory s osobnosťami, rozprávky, rozhlasové hry, či koncerty vážnej, ľudovej i populárnej hudby. Rádio Slovensko odvysiela vo vianočnom a silvestrovskom čase niekoľko premiér. Na Štedrý deň to budú Vianočné Spojky Adely Vinczeovej s hostkou Božidarou Turzonovovou. Súčasťou prúdového vysielania bude aj päť prozaických miniatúr súčasných slovenských autorov, napísaných na mieru pre moderátorov Rádia Slovensko ako interpretov. 26.12. si poslucháči vypočujú premiéru hry Stanislava Štepku Sedem hlavných hriechov. Ide o verejnú nahrávku v podaní bývalých i súčasných členov Radošinského naivného divadla.

Dominantami silvestrovského vysielania Rádia Slovensko budú zábavníky Skúška sirén, Spojky a Pichli vidly, ako aj rozhlasová adaptácia hry Stanislava Štepku Stvorenie sveta. Hra s podtitulom Správa o tom, ako bolo na počiatku a ako je dnes, s hudbou Petra Mankoveckého a aranžmánmi Kamila Mikulčíka je zostrihom verejnej nahrávky s pôvodnými interpretmi, ktorí účinkovali v jej premiére na divadelných doskách v roku 2007. V silvestrovskej časti talkshow Adely Vinczeovej Spojky budú hostkami dve talentované herečky - Dominika Kavaschová a Janka Kovalčíková a hudobnú zložku relácie zabezpečí Orchester Jeana Valjeana s Danom Fischerom.

Nedeľný zábavník Sama Trnku a Tomáša Hudáka Skúška sirén prinesie výnimočný kokteil skečovej šou a kabaretu, zmes stand-upu a glosátorského humoru, ktorý od klavíra tradične doplní hudobník a herec Kamil Mikulčík. No a utajený hosť bude tiež výnimočný.

Pevnou súčasťou vysielania sú prenosy bohoslužieb aj požehnania Urbi et Orbi na Prvý sviatok vianočný z Ríma, a to aj v Rádiu Regina. Tam je pre najmenších poslucháčov každý sviatočný deň pripravená ráno o 8.00 h. veľká rozprávka. V premiére to bude O dvanástich mesiačikoch (24.12.) autora Daniela Heviera, Traja kamoši (26.12.) od Barbory Kardošovej a na Nový rok - Kresadlo, na motívy rozprávok H. CH. Andersena. V prúdovom vysielaní ponúkneme aj premiéry 10 krátkych rozprávok.

Súťaž s Reginou Západ

Počas celého adventu aj vianočného sviatočného trojdnia je v Rádiu Regina Západ pripravený cyklus Malí vekom - veľkí skutkami. Seriál sedemnástich príbehov detí, ktoré pomáhali rovesníkom, dospelým, prírode a ktoré majú dobré nápady a neváhajú ich realizovať. Cyklus príkladných skutkov žiakov zo západného Slovenska bude spojený s SMS-súťažou „Vianoce" o zaujímavé ceny. Autori sa inšpirovali príbehmi žiakov zaslanými do 20. ročníka projektu Detský čin roka. Chýbať nebudú ani publicistické pásma: Raj na Zemi...? o tom ,ako je nevyhnutné zachovávať rovnováhu v živote a v prírode.

V pásme Rúfusovské návraty budeme spomínať na barda slovenského slova aj s jeho manželkou Magdou, recitátorkou jeho poézie zo Senca i katolíckym kňazom, ktorý má rád jeho tvorbu. Japonské prekvapenia je názov rozhovoru s p. Katarínou Polákovou z Bratislavy o tom, aké hlboké stopy, ale aj otázniky v nej zanechala návšteva odlišnej kultúry. V uliciach s pustovníkom je reportážna mozaika, ktorá ukáže osobitnú službu pustovníka žijúceho vo veľkomeste, ktorý na uliciach denne hľadá tulákov a ošetruje ľudí bez domova s ranami... Vydáva svedectvo o tom, že „človečina" ešte nevymrela. Vo sviatočnej rozhlasovej exkurzii Keď Madona prehovorí poslucháčom spoločne s kňazom - historikom odkryjeme tajomstvo krásy troch slávnych obrazov, ktoré v stvárnení slávnych maliarov odkrývajú život Božej Matky.

Z bohatej ponuky folklóru zaujme Betlehemský večný salaš, dielo Svetozára Stračinu, od ktorého narodenia v decembri uplynie 80 rokov. Pri tejto príležitosti vznikla jeho nová nahrávka. Pod vedením Adriana Kokoša ju realizovali Orchester ľudových nástrojov, zbor Lúčnice a sólisti a úlohy rozprávačov sa zhostili Božidara Turzonovová a Jozef Šimonovič.

Vianoce na mede

Legendy folklóru budú súčasťou vysielania aj v Rádiu Regina Východ na Štedrý deň po 10.00 h. Na poludnie je pripravený Vianočný koncert s koledami a vianočnými piesňami rôznych žánrov. Včelárske remeslo a dôležitosť včiel pre naše prežitie s prepojením na tradície vianočného obdobia v regióne východného Slovenska si priblížime na Prvý sviatok vianočný o 14.05 h. v relácii Vianoce na mede.

Rúšková pošta

Vianočné sviatky na Rádiu Regina Stred otvorí štedrodenné vysielanie s podtitulom Vianoce bez zlata. Vo vianočných prianiach bude v tomto roku viac ako inokedy dominovať skôr zdravie než zlato, skôr túžba po prítomnosti blízkych, než mnohého iného, čo si možno kúpiť. Zvedaví budeme na Vianoce ekologické, ekonomické, ale aj gastronomické s prívlastkom „od rúška do bruška". Na Štedrý deň sa budeme kontaktovať s krajanmi zo slovenských komunít v rôznych končinách sveta. Celodenne budeme odovzdávať od poslucháčov k poslucháčom vianočnú rúškovú poštu. Šťastie, zdravie, pokoj svätý vinšujeme vám je názov vianočného folklórneho koncertu, ktorý odznie na Štedrý deň o 17.00 h.

Na Prvý sviatok vianočný je pripravený premiérový fíčer Hľadá sa dobrý človek ll. Poslucháčska anketa s rovnakým názvom vstupuje do svojho druhého ročníka a tipy poslucháčov na rozhlasové ocenenie "Dobrý človek" nás zavedú do rôznych oblastí života, zoznámia nás s ľuďmi, ktorí šíria ľudskosť, zanedbávanú slušnosť a vianočný pocit dobra po celý rok.

(foto: TASR)

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia