Úvod Novinky Tipy z programu
Kubišová, Kocianová, Černoch: Hudobné spomienky na časy minulé
Kubišová, Kocianová, Černoch: Hudobné spomienky na časy minulé

Kubišová, Kocianová, Černoch: Hudobné spomienky na časy minulé

Mnohé z nich majú trpkú príchuť. Sledujte Zlatú lýru na Dvojke.

Dokument Zlatá lýra pokračuje na obrazovkách Dvojky v pondelok večer. Tretia epizóda je venovaná rokom 1970, 1971 a 1972. Toto obdobie je známe aj ako obdobie konca nádejí pražskej jari. Okupačné vojská naďalej zostávajú v Československu, nastupuje normalizácia a s ňou spojené osudy celej generácie spevákov. Marta Kubišová, Karol Černoch, Milan Lasica, Eva Pilarová a ďalší...

Množstvo umelcov sa v tom období musela stiahnuť z verejného života. Hranice sa uzatvárajú, nasledujú previerky a prenasledovania. Množstvo ľudí prišlo o prácu, v „móde" sú udania. Štátna bezpečnosť kontroluje televíziu, rozhlas, noviny, vedu, školstvo a umenie vo všeobecnosti. Populárna hudba to mala mimoriadne náročné.

Aj napriek ťažkým časom vzniklo veľa obľúbených a kvalitných skladieb, ktoré zostávajú aj dnes nezabudnuteľné. V tretej časti dokumentu sa dozviete aj to, čo pre hudbu znamenal vznik prvého hudobného vydavateľstva OPUS. Na Bratislavskej lýre vystúpili okrem domácich umelcov aj mnohí zahraniční. Les Reed, Brenda Arnau, Salvatore Adamo, Josephine Baker a ďalší.

Zlatá lýra v pondelok večer o 20:10 hod. na Dvojke.

zdroj foto: youtube.com/supraphon

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia