Úvod Novinky Tipy z programu
Počuli ste o konšpiračných teóriách týkajúcich sa kapely Modus?
Počuli ste o konšpiračných teóriách týkajúcich sa kapely Modus?

Počuli ste o konšpiračných teóriách týkajúcich sa kapely Modus?

Miro Žbirka, Laco Lučenič, Marika Gombitová a ďalší patrili pred rokmi k najprogersívnejším hudobníkom u nás. Viac v dokumente Zlatá lýra.

To boli časy! Možno si to poviete aj vy, keď budete sledovať ďalšiu časť dokumentu Zlatá lýra v pondelok večer na Dvojke. Legendárna Bratislavská lýra sa dostala po desiatich rokoch pod vedenie Kamila Peteraja a na scéne sa začali objavovať nové a progresívne kapely.

Jednou z najznámejších sa stala skupina Modus, ktorej skladba Úsmev patrí dodnes k tým najrozoznateľnejším. Partia talentovaných hudobníkov bola však v tŕňom oku vtedajšieho režimu. Polemizovalo sa hlavne o význame jednotlivých písmen.

Mladí Otrhanci Dobre Udržovaní Slovkoncertom, znela jedna z konšpiračných teórií. Mnohí označovali tvorbu skupiny za kozmopolitnú. Vydanie albumu jej dokonca odložili. A to aj napriek tomu, že fanúšikovia Modus milovali.

Najprv hudba, potom architektúra. To sú pondelkové večery na Dvojke

Šance sa okrem Modusu chytili aj sólisti, predstavitelia tzv. stredného prúdu. Karol Duchoň, Emil Frátrik, sólo to už vtedy skúšala aj Marika Gombitová či Meky Žbirka, ktorých spájal práve Modus. Lýra prestávala byť súťažou v pravom slova zmysle a stala sa prehliadkou interpretov s vlastnou tvorbou.

Zaspomínajte si s Dvojkou na staré dobré časy. Hneď po dokumente Zlatá lýra si máte možnosť pozrieť poslednú epizódu druhej série cyklu Ikony, venovanej najvýznamnejším architektonickým skvostom v našej krajine. Reč bude o Novej budove SND, pod ktorou sú podpísaní Martin Kusý, Pavol Paňák a Peter Bauer.

zdroj foto: instagram.com/mirozbirka

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia