Úvod Novinky Tipy z programu
Digitálne vyretušovaný film z roku 1966 na obrazovkách RTVS
Digitálne vyretušovaný film z roku 1966 na obrazovkách RTVS

Digitálne vyretušovaný film z roku 1966 na obrazovkách RTVS

Snímku, ktorá zachytáva veľkonočné zvyky na Liptove, si môžete pozrieť na Veľkonočný pondelok ráno na Dvojke.

Presne 11. apríla 1966 mohli diváci prvýkrát vidieť folklórny film Veľká noc prichodí, bude i kúpačka. Čiernobiely televízny film zachytáva jarné a veľkonočné zvyky na Liptove v autentickej podobe. Hádzanie Moreny, varenie šúľkov na „šúľkovú nedeľu", zdobenie kraslíc „motúzikovou" metódou alebo farebnými vlnami, chodenie muzikantov po dedine, oblievačka, jarné hry a tancovačky dievčat na lúke, príprava kroja na tancovačku...

Počas tohtoročnej Veľkej noci čaká divákov vo sviatočnom vysielaní Dvojky lahôdka - po vyše polstoročí budú môcť sledovať tento výnimočný film v novej kvalite - po prvýkrát vo vysokom rozlíšení a s digitálnou retušou.

RTVS záleží na zachovávaní kultúrneho dedičstva, o ktoré sa usiluje aj v čase pandemických obmedzení, pričom dodržuje prísne hygienické opatrenia.

Veľká noc prichodí, bude i kúpačka v obnovenej premiére na veľkonočný pondelok 5. apríla o 9:35 hod. na Dvojke. Ešte predtým o 8:50 hod. na Trojke si môžete na porovnanie pozrieť, ako tento film vyzeral pred úpravami po rokoch vysielania.

Ako sa upravuje film do novej kvality:

· na digitálne retušovanej verzii pracoval 4-členný tím 2 mesiace.

· napriek tomu, že pôvodný filmový materiál je kvalitne uskladnený, čas na ňom zanecháva isté stopy, preto sa musí fyzicky skontrolovať a chemicky vyčistiť, až následne môže začať proces digitalizácie.

· celý film prešiel kompletnou úpravou, ktorá predstavuje naskenovanie do vysokého rozlíšenia, vďaka ktorému ho diváci môžu sledovať už v HD kvalite.

· navyše sa realizoval proces digitálnej retuše, čím došlo napr. aj k odstráneniu poškodení po obrazovej stránke.

· vykonali sa tiež jasové korekcie, aby sa vrátila vernosť pôvodného umeleckého stvárnenia.

· zvuk sa digitálne retušoval v Slovenskom rozhlase, kde sa odstránili všetky technické i zvukové nedostatky.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia