Úvod Novinky Tipy z programu
Na obrazovky RTVS mieri nová denná relácia Dedovizeň
Na obrazovky RTVS mieri nová denná relácia Dedovizeň

Na obrazovky RTVS mieri nová denná relácia Dedovizeň

Každý pracovný deň vám po 14:00 hod. predstavíme zvyky a obyčaje národnostných menšín na Slovensku.

Tradície, kulinárske zážitky, zvyky a obyčaje priamo na Slovensku od tých, ktorí si svoju dedovizeň priniesli so sebou. Spoznajte známych i neznámych predstaviteľov národnostných menšín, ktorí pootvoria dvere do svojich životov, odkryjú mnohé pútavé príbehy a prezradia viac o svojich koreňoch. To všetko prinesie nová relácia Dedovizeň.

Sledovať ju môžete od 3. mája, sprevádzať vás ňou bude vojvodinská Slovenka Svetlana Surová a rumunská Slovenka Adriana Fúriková. „Pri práci na tejto relácii sa stretávam s ľuďmi s podobným, ba až rovnakým osudom ako je ten môj- s rozpolteným srdcom medzi dvomi domovinami a s rovnakými pochybnosťami. To najdôležitejšie ale je, že sa v nej spoločne dopátrame k odpovediam na otázky, ktoré pália naše vnútro," hovorí o novej skúsenosti moderátorka Svetlana Surová, ktorá sa narodila v slovenskej komunite v Novom Sade v Srbsku.

Svetlana Surová, moderátorka relácie Dedovizeň, foto Matúš Lago.jpg

Svetlana Surová, moderátorka relácie Dedovizeň. Foto: Matúš Lago

V novej relácii RTVS postupne navštívime zástupcov mnohých menšín na Slovensku, vyspovedáme napríklad aj herca Jevgenija Libezňuka, rodáka z Ukrajiny, Rominu Kolodziej, prvú sólistku baletu SND, ktorá má korene v Poľsku či Štefana Šteca, hrdého Rusína. Chýbať nebude ani herečka Kamila Mitrášová, ktorá si zahrala vo filme Loli paradička. Opýtame sa aj na vzťahy medzi Rómami a „nerómami".

Dedovizeň predstaví aj mnohé špeciality, napríklad aj poľské národné jedlo žurek. Potešíme tiež milovníkov hudby. Chorvátski tamburáši v Čunove predstavia typický chorvátsky hudobný nástroj a zatancujeme si aj bulharský tanec. Sledujte od 3. mája každý pracovný deň o 14:00 hod. na Jednotke.

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia