Úvod Novinky Tipy z programu
Začarovaný kruh zvaný nadváha. V hlavnej úlohe pečeň a črevá
Začarovaný kruh zvaný nadváha. V hlavnej úlohe pečeň a črevá

Začarovaný kruh zvaný nadváha. V hlavnej úlohe pečeň a črevá

Prečo jeden chudne a iný zasa priberá? Téme sa budeme venovať v ďalšej časti relácie Experiment. Sledujte vo štvrtok večer na Dvojke.

„Zdravý životný štýl predpokladá aj ideálnu hmotnosť. O štíhlu líniu by sme sa mali snažiť. Chudnutie má byť proces dlhodobý až celoživotný. Kalorický príjem a kalorický výdaj by mali byť v súlade," hovorí Milan Běhunčík, odborník na vnútorné lekárstvo a látkovú výmenu.

Nadváha trápi ľudstvo už dlhé roky. Nie je to len problém estetiky, s nadváhou sú spojené aj mnohé zdravotné problémy. Sprevádza ju búšenie srdca, bolesti kĺbov, únava či dýchavičnosť.

Vypočujte si rady, ako zdravo chudnúť. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Metabolizmus sa u človeka spomaľuje s pribúdajúcim vekom. Čím sme starší, tým viac nám hrozia pribúdajúce kilogramy a nadváha. Priberanie môže byť jedným zo signálov, že naše telo je zanesené škodlivými toxínmi. Ak pečeň nestíha rozložiť a spracovať škodlivé látky, ukladajú sa nám v tukových bunkách.

Črevný mikrobióm a jeho vplyv na priberanie a chudnutie

Dôležitú úlohu však zohráva nielen pečeň, ale aj naše črevá. Ako je možné, že dvaja ľudia rovnako intenzívne športujú, snažia sa stravovať striedmo, no jednému sa váha nemení (v horšom prípade na nej naberá) a druhému kilogramy ubúdajú?

Aj na túto otázku sa budeme snažiť nájsť odpoveď v premiérovej časti Experiment, ktorej témou budú gény a baktérie. Kedy udržiavajú náš apetít na uzde? Sledujte vo štvrtok večer o 22:40 hod. na Dvojke. Predošlé epizódy Experimentu nájdete v našom archíve.


25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia