Úvod Novinky Tipy z programu
Otvárací ceremoniál: Neoddeliteľná súčasť LOH
Otvárací ceremoniál: Neoddeliteľná súčasť LOH

Otvárací ceremoniál: Neoddeliteľná súčasť LOH

Nenechajte si ujsť otvárací ceremoniál letných olympijských hier.

Fanúšikovia športu a aj samotní športovci si museli na olympijské hry v Tokiu počkať. Pôvodný dátum preložili pre nečakaný príchod pandémie koronavírusu na 23.07.2021.

Priaznivci olympiády čakajú na otvárací ceremoniál, ktorý je od počiatkov moderných olympijských hier neoddeliteľnou súčasťou. Pozerá sa celý svet, preto sa hostiteľská krajina snaží ohúriť čo najviac. Čím prekvapia Japonci?

letná olympiáda Tokio 2021

Ako už býva tradíciou, aj tohtoročné slávnostné otvorenie hier v Tokiu bude pozostávať z bohatého umeleckého programu, sprievodu športových reprezentantov, zapálenia olympijského ohňa a symbolického vypustenia holubíc mieru.

Miesto konania

Tohtoročný ceremoniál sa bude konať na novom japonskom národnom štadióne v Tokijskom okrese Shinjuku. Trojposchodový komplex v hodnote 1,5 miliardy dolárov navrhol uznávaný architekt Kengo Kuma. Pôvodná kapacita dokáže prijať až 68 000 ľudí.

Štadión oválneho tvaru pod holým nebom predstavuje svojim dizajnom drevenú mriežku, ktorá vyzdvihuje posvätné japonské tradičné štýly.

Bezpečnostné opatrenia

Odhaduje sa, že otváracieho ceremoniálu sa zúčastní viac ako 11 000 reprezentantov z 206 krajín.

Bohužiaľ, tento rok nebude sprístupnený pre verejnosť, pretože Japonský olympijský výbor nedávno oznámil, že hry nebudú neumožnia návštevu fanúšikom potom, čo krajina vyhlásila nový výnimočný stav kvôli ochoreniu COVID-19.

Jediní, kto bude mať na štadióne prístup budú diplomati a členovia olympijského výboru.

Najlepšie momenty z predošlých rokov

  • Atény, 1906 - Vôbec prvý známy ceremoniál ako ho poznáme dodnes. Program obsahoval prehliadku národov a sprievod tímov, ktoré nosili svoje reprezentačné vlajky.
  • Los Angeles, 1984 - Známy hudobný skladateľ John Williams skomponoval originálnu hudbu pre olympijské hry. Pieseň sa stala okamžite ikonická a používa sa ako téma hier do dnešných dní.
  • Atlanta, 1996 - Osoba, ktorá zapálila ceremoniálnu pochodeň bol držiteľ zlatej medaily a bývalý majster sveta v ťažkej váhe, Muhammad Ali.
  • Londýn, 2012 - Predstaviteľ Jamesa Bonda a kráľovná Alžbeta II. skočili spoločne z vrtuľníka, aby zahájili olympijské hry. Aj keď sa herec a jej veličenstvo nachádzali spolu v nakrútených materiáloch, tak zoskok vykonali kaskadéri.
  • Sochi, 2014 - Otvárací ceremoniál nám poskytol jeden z najpríjemnejších bizarných okamihov v histórii všetkých udalosti. Zbor ruských policajných dôstojníkov, ktorí prespievali medzinárodný hitu skupiny Daft Punk & Pharell Williams: „Get Lucky".
Nenechajte si ujsť otvárací ceremoniál letných olympijských hier už 23.7. o 13:00 hod. na Jednotke.

Zdroj úvodnej foto: Shutterstock
Zdroje fotiek v galérii: TASR
25 50 75 90

Galéria

Tenis na LOH Tokio 2020.jpg LOH Tokio 2020.jpg LOH TOKIO 2020 - dáma v kimone.jpg Vodné športy na LOH Tokio 2020.jpg

Živé vysielanie ??:??

Televízia