Úvod Novinky Tipy z programu
65 rokov televízneho vysielania na Slovensku: Podrobný program
65 rokov televízneho vysielania na Slovensku: Podrobný program

65 rokov televízneho vysielania na Slovensku: Podrobný program

Vo vysielaní sa objaví množstvo televíznych klasík. Tešiť sa môžete aj na digitálne retušovanú Tisícročnú včelu.

„Spustenie rozhlasového vysielania bolo pred 95 rokmi pre Slovensko obrovským míľnikom a rovnako tak aj následné spustenie televízneho vysielania pred 65 rokmi."

„Poslaním verejnoprávneho rozhlasu a televízie, ako modernej národnej, kultúrnej inštitúcie, je v prvom rade prinášať všetkým poslucháčom a divákom aktuálne, vyvážené a nestranné spravodajstvo, vytvárať priestor pre rozvoj slovenského audiovizuálneho umenia, podporovať slovenskú kultúru, pripomínať históriu a udržiavať hodnoty."

„Práve výročie 95/65 vytvára pre nás všetkých ideálnu príležitosť, aby sme si pripomenuli, čím všetkým si rozhlasové a televízne vysielanie prešlo počas tohto obdobia, akým spôsobom ovplyvnilo našu históriu a akú úlohu plní v spoločnosti aj dnes," hovorí generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Na Jednotke aj Spadla z oblakov či Tisícročná včela

Jednotka si pripomína výročie 95/65 už počas leta vysielaním archívnych programov počas víkendu pred poludním: Bambuľkine dobrodružstvá, Spadla z oblakov, Leto s Katkou, Safari a ďalšie.

V nedeľu predpoludním si diváci môžu pozrieť aj dokumentárny cyklus Fetiše televízie a v rámci cyklu „Zlatá klasika" si každú nedeľu popoludní zároveň pripomína storočnicu slovenského filmu.

V jesennej programovej štruktúre Jednotka oslávi výročie v obľúbenej relácii Zlaté časy, zaradením reprízy úspešného seriálu Hniezdo a tiež špeciálnym televíznym eventom.

Dokumenty, Anjeli strážni či Trochu inak na Dvojke

Dvojka pripravila bohatý televízny program k obom spomínaným výročiam.

65 rokov televízneho vysielania si na jeseň pripomenie vo večernom vysielaní v 15-dielnej dokumentárnej sérii o osobnostiach spojených s televíziou a rozhlasom Radosť zo života.

V 12-dielnej dokumentárnej sérii o spoločnej histórii ČST od jej vzniku až do roku 1992 Na programe televízia, ale aj v rámci 10 komponovaných večer Zlaté šesťdesiate s tematicky nadväzujúcim filmom pri príležitosti 100 rokov slovenského filmu.

Diváci sa môžu tešiť aj na digitálne retušovanú seriálovú televíznu klasiku - Tisícročná včela, Alžbetin dvor, ale aj obnovenú premiéru Vivat Beňovský!.

Dvojka pritom odvysiela namiesto 7-dielnej série až 13-dielny seriál, ktorý v takejto podobe nebol vysielaný vyše 45 rokov a po prvýkrát s digitálnou retušou a vo vysokom rozlíšení.

95,65 - výročie

Dvojka ponúkne divákom v rámci osláv aj Televízne pondelky a 3. novembra sa diváci môžu tešiť na špeciálne živé vysielanie obľúbenej relácie Noc v archíve.

Počas víkendov zaradí do programu aj 2. sériu Televízia za dverami II o ľuďoch a udalostiach jubilujúcej televízie s archivárom Milanom Antoničom a v rámci série NeCelebrity predstaví špeciálne portréty tvorcov zo štúdií RTVS v Košiciach a Banskej Bystrici.

To najlepšie z televízneho vysielania pripomenie Dvojka divákom aj v rámci repríz relácií - Televízia za dverami I (9 epizód), Televízia od A po Z (2 epizódy), Návraty a stretnutia (2 epizódy), Anjeli strážni (vybrané epizódy) a GEN.sk (vybrané epizódy), pričom výročie bude rezonovať aj v premiérových reláciách Herecké legendy, Anjeli strážni, Trochu inak s Adelou, SK DEJINY a GEN.sk.

V závere roka Dvojka ponúkne v rámci osláv aj sériu profilových dokumentov o kameramanoch - Stanislavovi Doršicovi, Richardovi Krivdovi, Alojzovi Hanúsekovi a Igorovi Lutherovi.

Archív aj premiéry na Trojke

Trojka odvysiela k 65. výročiu televízneho vysielania na Slovensku množstvo archívnych relácií. Medzi nimi napríklad cyklus televíznych spomínaní Takí sme boli, ďalej sériu Portrétov o televíznych pracovníkoch, či zábavný formát Borisa Filana k 45. výročiu STV Gala Gala o STV.

Televíznych divákov zaujme aj novými reláciami, ktoré vznikli kombináciou bohatého archívu a súčasného pohľadu na ne.

Bude to napríklad séria rozhovorov Ľuba Beláka s poprednými textármi, skladateľmi a interpretmi v 17-dielnom cykle Kde bolo, tam bola, v ktorom budú na hudobnú scénu uplynulých rokov spomínať aj také osobnosti ako Stano Štepka, Richard Müller, Peter Lipa, Milan Lasica, Kamil Peteraj a mnohí iní.

Relácia sa na obrazovky Trojky dostane od septembra každú stredu o 21.00 h. Rasťo Piško si v desiatich pokračovaniach relácie Vtipnejší zostáva zaspomína na úspešnú reláciu, ktorá vznikla v štúdiách televízie pred päťdesiatimi rokmi.

Pre veľký divácky úspech bude uvedené aj pokračovanie cyklu vážnej hudby podanej ľahkým štýlom Clippato II. so šarmantným Martinom Babjakom.

Prekvapením bude i spätný pohľad Milana Markoviča na jeho Večer Milana Markoviča. V sedemnástich zastaveniach si pripomenieme politickú scénu spred 30 rokov. Tvorbu významných televíznych režisérov priblíži Trojka v cykle Povolanie: režisér.


25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia