Úvod Novinky Tipy z programu
Nezmeškajte premiéru filmu o Slovákovi, ktorý zdolal Mount Everest
Nezmeškajte premiéru filmu o Slovákovi, ktorý zdolal Mount Everest

Nezmeškajte premiéru filmu o Slovákovi, ktorý zdolal Mount Everest

Jozefovi Justovi sa stal výstup osudným. Najvyššiemu štítu planéty obetoval život.

Sledujte dokumentárny film Everest – Najťažšia cesta, ktorý odvysiela Dvojka 20. októbra večer o 20:10 hod. Aj napriek tomu, že vrchol Mount Everestu nie je stvorený na život, v minulosti sa našlo množstvo nadšencov, ktorí sa ho snažili pokoriť. A ľudí fascinuje dodnes...

Bratislavčan Jozef Just vystúpil na najvyšší štít sveta presne 17. októbra v roku 1988. Vybral si tú najnáročnejšiu trasu – tzv. Bonningtonovu cestu.

Šokujúce je, že so sebou nemal žiaden pomocný kyslík. Zvyšní traja horolezci Dušan Becík, Peter Božík a Jaro Jaško ho čakali nižšie. Ďalej už nevládali.

Pozrite si film Pavla Barabáša o výkone tisícročia. Mnohí ho dodnes opisujú ako nadľudský. Everestu obetoval celý svoj život, a to doslova.

Čo ste o Mount Evereste možno netušili

  • Prvýkrát sa pokúsili zdolať Mount Everest horolezci George Mallory a Andrew Irvine, a to v roku 1924. Cestu 8. júla nezdokumentovali, doteraz nie je jasné, či sa im podarilo dôjsť do cieľa.
  • Najstarším horolezcom, ktorým sa pokúsil vystúpiť na Mount Everest, bol 80-ročný Japonec. Najmladším bol zasa len 13-ročný Američan.
  • Na Mount Everest vystúpili aj niekoľkí zdravotne znevýhodnení nadšenci. Tom Whittaker s amputovanou nohou či nevidiaci Erik Weihenmayer.
  • Ročne sa na Mount Everest pokúša dostať približne 800 ľudí.
  • V roku 2005 si na vrchole najvyššieho štítu povedali áno snúbenci z Nepálu. Svadba údajne trvala 10 minút a bola tajomstvom aj pre najbližších. Zaľúbenci totiž netušili, či výstup zvládnu.
  • Everest každý rok vyrastie o približne 4 mm. Je to spôsobené pohybom skál.
  • Na vrchole fúka poriadny vetrisko. Dosahuje rýchlosť viac ako 320 km/h.
  • Mount Everest objavil v roku 1841 George Everest z Indie.
25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia