Úvod Novinky Tipy z programu
Bohatý program RTVS k 100. výročiu úmrtia Pavla Országha Hviezdoslava
Bohatý program RTVS k 100. výročiu úmrtia Pavla Országha Hviezdoslava

Bohatý program RTVS k 100. výročiu úmrtia Pavla Országha Hviezdoslava

Od pondelka 8. novembra pripravila RTVS špeciálnu literárnu vysielaciu ponuku.

Množstvo programov pripravila RTVS do vysielania v deň výročia, v pondelok 8. novembra, aj počas celého týždňa. Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník uviedol:

„Som veľmi rád, že si Rozhlas a televízia Slovenska pripomína 100. výročie úmrtia najväčšieho slovenského básnika a génia slova Pavla Országha Hviezdoslava.“

„V archívoch rozhlasu aj televízie sa nachádza dostatok veľmi kvalitných diel, ktorými si tohto velikána slovenskej literatúry môžeme pripomenúť. Samozrejme, nebudú to len diela z archívu, ale aj diskusie o odkaze Hviezdoslava v kultúrno-diskusných reláciách RTVS, ako napríklad v Do kríža,“ dodal.

busta-Hviezdoslav-Tomáš-Halász-TASR

Hviezdoslav na Devíne

Rádio Devín si pripomína tohto slovenského literárneho barda vo vysielaní od 1. - 5. 11. prvou až piatou časťou čítania z prózy Jany Juráňovej Žila som s Hviezdoslavom. Od 8. do 12. 11 si môžete vypočuť:

  • o 6.00 h v Čítaní na pokračovaní z korešpondencie P. O. H. Žena moja drahá
  • o 9.50 h vo Veršoch v Rannom ladení výber z poézie
  • o 15.50 h v popoludňajšom Ladení Rádia Devín výber z poézie

Recitovať budú z toho najlepšieho z poézie Pavla Országha Hviezdoslava poprední slovenskí interpreti minulosti i súčasnosti.

Postupne zaznejú Hviezdoslavove básne Sloboda, Za mladosťou, Zo sonetov, K vám urodzeným, veľkomožným..., Rok za rokom tečie preč, Monológ Estery z Eža Vlkolínskeho, Mesiac a Venuša, Zuzanka Hraškovie, Mňa kedy´s zvádzal svet a Hájnikova žena.

V interpretácii sa predstavia: Lucia Vráblicová, Vladimír Jedľovský, Dušan Jamrich, Ladislav Chudík a Viera Strnisková.

Na utorok 9. novembra sú v Dramatickom Rádiu Devín pripravené vynikajúce rozhlasové hry. O 20.00 h to bude Otčim, Hviezdoslavova neveľmi známa dráma z roku 1871, ktorú zaraďujú do skupiny tzv. drám svedomia.

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Rozhlasová verzia, ktorú pripravila Michaela Zakuťanská, má ambíciu zvýrazniť predovšetkým jej nebývalý dramatický potenciál a špecifický jazyk.

O 21.10 h nasleduje dramatizácia Hviezdoslavovho Eža Vlkolinského z roku 1975, v ktorej účinkujú Ladislav Chudík, Karol Machata, Hana Meličková, Gustáv Valach, Július Pántik či Alojz Kramár.

V piatok 12. 11. o 17.00 h sú pre poslucháčov Rádia Devín pripravené relácie:

  • Ars litera Pavla Náthera k 100. výročiu úmrtia P. O. Hviezdoslava
  • V Dramatickom Rádiu Devín o 21.10 h rozhlasová hra Gábor Vlkolinský z roku 1975, v ktorej v réžii Viery Weidlerovej účinkujú Viliam Záborský, Pavol Mikulík, Oľga Borodáčová, Gustáv Valach, Jela Lukešová či Oľga Šalagová
  • O 22.10 h príde na rad archívna poézia v relácii Panoráma, Hájnikova žena

Rádio Devín pre poslucháčov chystá aj reláciu Ars litera Pavla Náthera s víťazmi aktuálneho ročníka Hviezdoslavovho Kubína, ktorú odvysiela 3. decembra o 17.00 h.

Hviezdoslav v Rádiu Slovensko

V každý pracovný deň od 8. 11. má pre poslucháčov k výročiu pripravený Príbeh na týždeň: Hviezdoslav a Hattala, ktorý odvysielame do 12. novembra predpoludním o 11.39 h.

V obľúbenej rubrike tak Rádio Slovensko predstaví osudy dvoch osobností cez okrúhle výročia pripomínajúce ich životy – 200 rokov od narodenia jazykovedca Martina Hattalu a 100 rokov od úmrtia básnika P.O. Hviezdoslava.

Hviezdoslav v Rádiu Regina Západ

Toto rádio uvedie 10. novembra o 22.00 h rozhlasovú hru Hájnikova žena.

Hviezdoslav v Rádiu Regina Stred

Redaktori Rádia Regina Stred sa v deň výročia 8. novembra naživo prihlásia z miest spätých so životom P. O. Hviezdoslava.

V reportáži zavítajú i pod majestátnu oravskú Babiu horu do Hviezdoslavovej horárne a poslucháčom pripomenú jeho literárnu tvorbu.

Pre poslucháčov a znalcov života a diela P. O. Hviezdoslava sú v Rádiu Regina Stred pripravené súťaže o knihy či vstupy do múzeí.

Hviezdoslav v Rádiu_FM

Mladé Rádio_FM si básnikove výročie pripomenie fíčrami v Ráne_FM a v Popo_FM.

Hviezdoslav na Dvojke

V piatok 5. novembra o 16.30 h prinesie Dvojka z banskobystrického štúdia špeciálnu televíznu Reginu venovanú stému výročiu úmrtia P.O. Hviezdoslava.

Relácia divákov zavedie do rodiska P. O. Hviezdoslava, pod Babiu horu, do Hviezdoslavovej hájovne i do obce Hviezdoslavov pri Dunajskej Strede.

Diváci sa môžu tešiť aj na reportáž z finále celoštátnej súťažnej prehliadky v umeleckom prednese Hviezdoslavov Kubín a určite zaujme aj rozhovor o planétke 3980, ktorú astronómovia pomenovali na počesť P. O. Hviezdoslava.

Hviezdoslav-rodný-dom-Dolný-Kubín-Jozef-Ďurník-TASR

(Na snímke rodný dom P.O.HViezdoslava)

V pondelok 8. novembra o 10.25 h Dvojka odvysiela televíznu inscenáciu Hviezdoslavovho eposu Ežo Vlkolinský, o 13.55 h dokumentárnu štúdiu o rodokmeni inšpirátorky Hviezdoslavovej Hájnikovej ženy Potomstvo hájnikovej ženy a večer o 20.00 h Chvíľku poézie: Pavol Országh Hviezdoslavv podaní Martina Hubu.

Významného básnika si Dvojka uctí aj v utorok 9. novembra o 10.25 h inscenáciou Gábor Vlkolinský. V stredu 10. novembra v diskusnej relácii Do kríža: Hviezdoslav po sto rokoch o 22.10 h s hosťami prof. Jánom Zamborom, Johnom Minahane a Štefanom Bučkom, ktorý prednesie ukážky Hviezdoslavovej tvorby.

Divákov zaujmú aj dve časti diskusnej relácie SK Dejiny:

  • vo štvrtok 11. novembra o 21.45 h to budú SK dejiny: Pavol Országh Hviezdoslav - básnik a jeho doba
  • vo štvrtok 18. novembra o 22.15 h SK dejiny: Pavol Országh Hviezdoslav - tvorba, recepcia, kultúrna pamäť

Hviezdoslav Na Trojke

V deň výročia 8. 11. si diváci budú môcť vychutnať 21.20 htelevíznu inscenáciu Herodes a Herodias. V neskoršom večernom programe uvedie Trojka aj dokument o Hviezdoslavovi z cyklu Osobnosti duchovného života a televíznu kompozíciu Hviezdoslavových veršov Krvavé sonety s hudbou Eugena Suchoňa.

Na sté výročie smrti prinesie RTVS pre fanúšikov sociálnych sietí súťaže o hodnotné publikácie súvisiace s osobnosťou P. O. Hviezdoslava a s jeho dielom.

Foto: TASR a RTVS

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia