Úvod Novinky Tipy z programu
Máte osobnosť silnej panovníčky? 5 vlastností výnimočnej Márie Terézie
Máte osobnosť silnej panovníčky? 5 vlastností výnimočnej Márie Terézie

Máte osobnosť silnej panovníčky? 5 vlastností výnimočnej Márie Terézie

Spoznajte Máriu Teréziu a zistite, či máte aj vy jej silné stránky.

Mária Terézia, celým menom Maria Theresia Walburga Amalia Christina, sa narodila 13. mája 1717 ako najstaršia dcéra Karola VI. a Alžbety Kristíny.

Keďže sa im nepodarilo vychovať mužského nástupcu, po smrti otca sa vlády ujala 23-ročná Mária Terézia.

Budúca cisárovná bola svedomitá žiačka, vynikala svojou trpezlivosťou aj usilovnosťou. Nechýbal jej ani temperament a humor, ktorý zdedila po matke.

Aké ďalšie vlastnosti ju predurčili na úspech?

1. Oddanosť

To, že Mária Terézia bola verná a náruživá, sa prejavilo ešte pred jej nástupom na trón. V tej dobe bola absolútne oddaná svojmu budúcemu manželovi, Františkovi Štefanovi. Ich láska trvala až do Františkovej smrti.

Neskôr, keď sa Mária Terézia stala hlavou habsburskej dynastie, naplno sa prejavila jej oddanosť ku krajine a ľudu. Verne vládla dlhých 40 rokov, počas ktorých sa jej podarilo vybudovať novú, silnejšiu ríšu.

2. Inovatívnosť

Mária Terézia hľadela do budúcnosti a nebránila sa ani pokrokom. Obklopená vzdelanými poradcami bola otvorená inovatívnym reformám. Za jej vlády sa zmodernizovalo zdravotníctvo, školstvo či krajská správa.

Nepotrpela si ani na klasické rozdelenie rolí – sama bola ženou v takmer čisto mužskom svete. Bravúrne spojila materstvo a kariéru a popri vládnutí si vždy našla čas aj na rodinu. Aj to je zásadný rozdiel medzi ňou a Sissi – tá plnila predovšetkým úlohu manželky.

Mária Terézia

Pokračovanie úspešnej série Mária Terézia už v decembri na Jednotke.

3. Odhodlanosť

Keď cisárovná nastúpila na trón, začalo sa pre ňu náročné obdobie. Bojovala najmä s dešpektom, ktorý prichádzal od iných panovníkov. Tí nechceli prijať, že na tróne nebude muž, ale žena.

DVD Mária Terézia si môžete zakúpiť v eshope RTVS

Napriek tomu, že ju mnohí podceňovali, jej odhodlanosť jej pomáhala prekonávať mnohé prekážky a zvládať náročné výzvy. Pozíciu cisárovnej sa jej podarilo obhájiť a do dejín sa zapísala ako odhodlaná a výnimočná žena.

4. Dôvtip

Už od malička sa vzdelávala a mala prehľad v najrôznejších témach. Okrem teoretických znalostí jej však nechýbal ani sedliacky rozum a dôvtip, ktorý využívala na dosiahnutie svojich cieľov. Rada používala aj ženské zbrane, ktoré jej neraz pomohli dostať sa tam, kam potrebovala.

5. Vzdelanosť

Keď dovŕšila 6. narodeniny, u jezuitov sa začala učiť jazyky, dejiny aj matematiku. Vzdelávať sa neprestala ani po nástupe na trón. Obklopovala sa múdrymi ľuďmi a to isté platilo aj o jej deťoch. Každé z detí malo vlastného vychovávateľa a cisárovná si dávala záležať, aby sa im dostalo najlepšieho vzdelania.

Nenechajte si ujsť ďalší diel mimoriadne úspešnej série o živote Márie Terézie, ktorý odvysielame v pondelok o 20:30 hod. na Jednotke. Nová sezóna už koncom decembra.

FOTO: RTVS

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia