Úvod Novinky Tipy z programu
Viete, že máme adventný deň žien v zime a muži majú byť dnes galantní?
Viete, že máme adventný deň žien v zime a muži majú byť dnes galantní?

Viete, že máme adventný deň žien v zime a muži majú byť dnes galantní?

Zimný sviatok žien patrí k najstarším v dejinách.

Ženy sú uctievané v spoločnosti od najstarších dôb existencie človeka.

Vzácna slovenská Venuša

moravianska-Venuša-Michal-Svítok-TASR

K staršej dobe kamennej pred viac ako 20-tisíc rokmi sa viaže spoločenské usporiadanie matriarchát, kedy vládli ženy matky ako najuznávanejší predstavitelia komunity.

V Moravanoch nad Váhom pri Piešťanoch vyoral v roku 1930 pamiatku z tých čias Štefan Hulman-Petrech a to vzácnu Moraviansku Venušu.

Vek sošky vyrezanej z mamutoviny sa odhaduje na viac ako 23-tisíc rokov.

Vieme, že MDŽ je 8. marca. Každú druhú májovú nedeľu oslavujeme deň matiek. Oba tieto sviatky si pripomíname od roku 1914.

Deň žien v zime máme od 8. decembra v roku 1854, čiže je z týchto sviatkov najstarší.

Adventný sviatok žien oznámil pápež Pius IX. Urobil tak pri vyhlásení článku viery, že Panna Mária bola počatá bez dedičného hriechu nepoškvrneným počatím v lone svojej matky svätej Anny. 

Od prvotnej cirkvi ľudia až do roku 1854 sami od seba verili, že Panna Mária bola nepoškvrnene počatá. Diskusia o tejto téme trvala skoro dvetisíc rokov, kým tézu schválil aj Vatikán.

Nepoškvrnene počatú Pannu Máriu nespochybňovali ani Luther, Kalvín či Mohamed. Panna Mária je považovaná za najuznávanejšiu sväticu v dejinách.

Jaskyne Panny Márie na Slovensku

Panna-Mária-Marianka-Stanislav-Háber-RTVS

Štyri roky po vyhlásení článku viery sa vo Francúzsku v Lurdách malému dieťaťu 18-krát zjavila krásna pani. Mária Bernadeta Soubirousová pochádzala z veľmi chudobnej rodiny.

Nevedela čítať ani písať a každý deň sa starala o osem súrodencov, prečo nemohla ani pristúpiť k prvému svätému prijímaniu. V Massabiellskej jaskyni sa neznáma žena v zjavení dieťaťu predstavila slovami:

„Som Nepoškvrnené počatie.“

V jaskyni vytryskol zázračný prameň, ktorý má uzdravujúcu silu, o ktorej dnes nepochybujú pre množstvo zázrakov ani neveriaci.

Malá Bernadeta si nemala odkiaľ vymyslieť, že sa jej zjavenie takto predstaví a preto jej cirkevní predstavitelia uverili, že sa zjavenie naozaj stalo.

Zázračný uzdravujúci Mariánsky prameň máme aj na Slovensku v Mariánke pri Bratislave a to už od 10. storočia, kam chodia veriaci odvtedy na púte a po zázračné uzdravenia.

Oddávna vznikajú jaskyne zasvätené Panne Márii ako miesta na modlitbu a poďakovanie za pomoc.

Nezabudnite dnes gratulovať

 mdz medzinarodny den zien zena kvet_tasr.jpg

Od vyhlásenia 258. nástupcu svätého Petra pápeža Pia IX. z 8. decembra 1854 o nepoškvrnenom počatí Panny Márie môžeme dnes každej žene blahoželať k jej sviatku Dňu žien v zime.

Na obetavosti žien stojí každé rodinné šťastie a sú nostiteľkami života, preto si každý sviatok zaslúžia.

25 50 75 90
Foto: TASR, RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia