Úvod Novinky Tipy z programu
Na RTVS sledujte legendárne filmy Emílie Vášáryovej
Na RTVS sledujte legendárne filmy Emílie Vášáryovej

Na RTVS sledujte legendárne filmy Emílie Vášáryovej

Herečka Emília Vášaryová sa 18.mája dožíva nádherných 80 rokov.

V roku 2022, kedy si pripomíname storočnicu slovenského filmu, má jedna z najdôležitejších herečiek v histórii o rovných dvadsať rokov menej.

Umenie Emílie Vášáryovej (narodená 18. mája 1942) si pripomenie RTVS aj filmovo a to aj vždy v sobotu v cykle Herecké legendy v štvordielnom profile na Dvojke.

Emília-Vášáryová-FB

Najprv to budú Nebezpečné známosti a to už 23. apríla na Dvojke.

Geniálny oscarový režisér českého pôvodu Miloš Forman vo filme Valmont (1989) do roly intrigánskej markízy obsadil Annette Bening s jej partnerom Colinom Firthom o deväť rokov neskôr, ako ten istý príbeh pod názvom Nebezpečné známosti (1980) stvárnil nemenej majstrovsky Miloslav Luther s hercami Emíliou Vášáryovou a Jurajom Kukurom.


Štyri herecké mužské legendy obrazovky Milan Lasica, Milan Kňažko, Štefan Kvietik a Dušan Jamrich si zahrali v komédii Prefíkaná vdova (1981) pod režijnou taktovkou Júliusa Pántika nápadníkov vtipnej vdovy, ktorú stvárnila práve Emília Vášáryová.

A komédiu Prefíkaná vdova uvidíme 30. apríla na Dvojke.

Tretí filmový príbeh je nemenej zaujímavý.

Distingvovaný Martin Huba a Emília Vášáryová sa v prvú májovú sobotu 7. mája predstavia v komornej televíznej snímke La musica režiséra Jara Riháka ako exmanželia, ktorí po rozvode rekapitulujú svoje životy.

A na Dvojke v sobotu 14. mája uvidíme herečku v inscenácii režiséra Stanislava Párnického Klietka, kde spolu s Emíliou Vášáryovou zahviezdila herečka Naďa Kotršová.

kolazEVopr

Prierez filmových návratov uzavrie v nedeľu 15. mája na Dvojke vysielanie viacerých filmových diel.

Filmová snímka režiséra Marka Škopa Eva Nova získala na Medzinárodnom filmovom festivale v Toronte 2015 ocenenie medzinárodných kritikov FIPRESCI.

Vždy očarujúco uveriteľná Emília Vášáryová tu bravúrne stvárnila rolu matky, ktorá sa snaží znovu získať priazeň syna v podaní Milana Ondríka.

Obaja herci získali za stvárnenie úloh vo filme Eva Nova najprestížnejšie slovenské filmové ocenenie za najlepší ženský a mužský výkon Slnko v sieti pri udeľovaní cien v roku 2016.

Postava Eva Nova je abstinujúca alkoholička, ktorá ako matka najviac svojou závislosťou ublížila svojmu dieťaťu.

Zároveň v ten deň 15. mája diváci Emíliu Vášáryovú uvidia v Balade o siedmich obesených režiséra Martina Hollého o 15.55 h. Tento film získal Veľkú cenu na MTF v Monte Carlu 1969 a na MTF v Hollywoode (1970). Potom bol po svojom uvedení zatvorený na dve desaťročia do trezoru, reprízy sa dočkal až na jar 1990.

Film Eva Nova bude vysielaný o 20.10 h a snímka získala v roku 2016 aj Výročnú cenu českých filmových klubov a v roku 2017 Cenu českej filmovej kritiky TRILOBIT práve za postavu Evy Novej.

Na Dvojke bude následovať o 21.55 h cyklus GEN.sk: Emília Vášáryová a o 22.10 h televízne dielo Dušičky seniorov z cyklu Filmoviedky. Za postavu Amálie tu získala Emília Vášáryová tvorivú prémiu za herecký výkon v roku 2013 (výročná národná tvorivá cena SFZ, Únie slovenských televíznych tvorcov a tvorcov Literárneho fondu za audiovizuálnu tvorbu roku 2012).

Významné životné jubileum jednej z najvýznamnejších herečiek v histórii slovenského filmu Emílie Vášáryovej si tak RTVS pripomenie filmovými snímkami, ktoré mapujú 35 rokov jej hereckého života.

V deň jubilea 18. mája večer majstrovstvo Emílie Vášáryovej zosumarizujú Návraty k hereckým legendám.

25 50 75 90
Foto: TASR, RTVS - Milan Prekop, Stanislav Háber

Živé vysielanie ??:??

Televízia