Úvod Novinky Tipy z programu
Oslávte s RTVS 60 rokov legendárnych Rolling Stones
Oslávte s RTVS 60 rokov legendárnych Rolling Stones

Oslávte s RTVS 60 rokov legendárnych Rolling Stones

Dvojka prinesie rozprávanie zakladajúceho člena kapely, ktorý za šesť dekád existencie skupiny zozbieral množstvo zaujímavého materiálu.

Čo vám napadne ako prvé, keď sa povie The Rolling Stones?

Logo s vyplazeným jazykom, tanečné pohyby speváka Micka Jaggera, alebo vám okamžite „naskočí“ melódia megahitu (I Can´t Get No) Satifaction?

Nestarnúci umelci oslavujú tento rok šesťdesiat rokov od založenia kapely.

Pre fanúšikov pripravujú koncertné turné, počas ktorého sľubujú nový koncertný program, prvotriednu šou a známe hity. To všetko na úplne novom pódiu, ktoré najbližšie k Slovensku rozložia na štadióne vo Viedni.

Ak patríte k fanúšikom The Rolling Stones, nezmeškajte dokumentárny film s názvom Tichý muž, ktorý odvysiela Dvojka v piatok v noci o 22:25 hod.

Hlavným rozprávačom je Bill Wyman, zakladajúci člen legendárnej kapely, ktorá definovala hard rock ako žáner a ovplyvnila množstvo hudobníkov po celom svete.

Wyman nazbieral v priebehu rokov množstvo materiálu týkajúceho sa vývoja a kariéry kapely, ktorej príbeh sa začal písať v roku 1962.

Niekoľko zaujímavostí, ktoré sa oplatí vedieť

  • Prvý koncert si skupina zahrala presne 12. júla pred šesťdesiatimi rokmi v jednom z londýnskych klubov na Oxford Street.
  • Prvý veľký hit I Wanna Be Your Man napísal pre skupinu John Lennon a Paul McCartney. Reči o rivalite s Beatles neboli pravdivé.
  • Bubeník Charlie Watts bol zároveň aj grafikom. Navrhol a spracoval niekoľko obalov albumov, koncertných plagátov, robil tiež náčrty pódií, na ktorých skupina vystupovala.

271475594_684912169196458_240467374857895164_n.jpg

Fotografia pochádza z éry Sticky Fingers. Zdroj foto: Instagram.com/therollingstones

  • Jagger a Richards sa prvýkrát stretli, keď mali päť rokov. Neskôr boli spolužiaci a kamaráti, potom aj kolegovia. Napísali spolu stovky skladieb.
  • V roku 1995 poskytli jednu zo svojich skladieb do reklamnej kampane spoločnosti Microsoft. Zinkasovali za to 3 milióny amerických dolárov.
  • Skladba (I Can´t Get No) Satisfaction je jedným z ich najväčších hitov. Pôvodne ani nemala oficiálne vyjsť, nakoniec dobyla singlový rebríček aj za oceánom.
  • Logo skupiny (pery s vyplazeným jazykom, pozn. red.) navrhol umelec John Pasche. Inšpiráciou mu bola hinduistická bohyňa stvorenia.
  • Rolling Stones sú štvrtou najúspešnejšou skupinou všetkých čias. Predbehli ich ABBA, Queen a Beatles.
  • Skupina má na konte 25 štúdiových albumov, zatiaľ posledný vydala v roku 2016.
  • Spevák skupiny a známy búrlivák Mick Jagger oslávi v lete 79 rokov. Okrem albumov, ktoré nahral s kapelou, má na konte aj štyri sólové platne.

Kapele Rolling Stones sme sa venovali aj v programe Večera s Havranom. Sledovať ho môžete a zadarmo a bez reklamy v našom online archíve.

Zdroj foto: Instagram.com/therollingstones

25 50 75 90

Živé vysielanie ??:??

Televízia