Úvod Novinky Tipy z programu
Vojna na Ukrajine v nás posilnila solidaritu a empatiu
Vojna na Ukrajine v nás posilnila solidaritu a empatiu

Vojna na Ukrajine v nás posilnila solidaritu a empatiu

Pre krízu je typická vlna solidarity a ľudskosti, povedala v Silnej zostave odborníčka na dobrovoľníctvo.

Posledná epizóda diskusnej relácie Silná zostava bola venovaná dobrovoľníctvu na ukrajinských hraniciach.

Pozvanie moderátorky Veroniky Cifrovej Ostrihoňovej prijal hudobník David Koller, koordinátor dobrovoľníkov Braňo Tichý a odborníčka na dobrovoľníctvo Alžbeta Brozmanová Gregorová.

Tá porozprávala aj o tom, čo ľudí motivuje k tomu, aby zanechali svoje životy a vybrali sa pomáhať na ukrajinské hranice. Ako vysvetlila, hlavným dôvodom je vlna solidarity, ktorá sa zdvíha v časoch kríz.

V kríze sme ľudskejší

Podľa odborníčky prevláda v našej spoločnosti presvedčenie, že kríza v ľuďoch vyvoláva najmä negatívne emócie a podporuje nesolidárne správanie.

Opak je však pravdou:

Väčšinou tak podľa mňa verejnosť očakáva, že v kríze sa ľudia budú správať tak antisociálne. Že tam budú nejaké konflikty, teda to, čo vidíme v správach, keď je nejaká krízová situácia, napríklad potopa – že je rabovanie, kradnutie alebo podobné.

Ale tá prax ukazuje na niečo úplne iné. Že práve v tej kríze majú ľudia tendenciu byť ešte solidárnejší ako v časoch, keď kríza nie je,“ vysvetlila Brozmanová Gregorová.

Ubľa, Človek v ohrození.jpg

Dodala, že aj tornáda, potopy či iné prírodné katastrofy dokazujú, že počas krízy sme častokrát ľudskejší.

Tá vlna solidarity je typická pre tie krízy. Nie je to nič prekvapivé. Mohli by sme povedať, že tá kríza ľudí ešte viac spája.“

Dôkazom jej slov je aj správanie známeho českého hudobníka Davida Kollera. Ten ihneď po vypuknutí vojny sadol do auta a vyrazil pomáhať na ukrajinské hranice. Toto spontánne rozhodnutie neskôr označil za trochu pudové, no celkom správne.

Celú diskusiu o dobrovoľníctve nielen na ukrajinských hraniciach si môžete pozrieť v našom online archíve zadarmo a bez reklám.

Premiérovú epizódu Silnej zostavy ponúkneme vo štvrtok 23. júna o 21:55 hod. na Dvojke a live na webe RTVS.

25 50 75 90
FOTO: Facebook / Človek v ohrození

Živé vysielanie ??:??

Televízia