Úvod Novinky Tipy z programu
Prieskum ukázal, koľko míňame mesačne na alkohol a cigarety
Prieskum ukázal, koľko míňame mesačne na alkohol a cigarety

Prieskum ukázal, koľko míňame mesačne na alkohol a cigarety

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, že tá suma by sa dala investovať? O finančnej gramotnosti bola reč v relácii Na tému.

Vedeli by ste odpovedať na otázku, čo je to inflácia? Podľa odhadov odborníkov táto úloha dnes nerobí problém ani školopovinným deťom.

Oveľa horšie je to s otázkou, akým spôsobom sa dá proti inflácii bojovať a aké riešenia by sme dokázali nájsť.

Viac ako 5% z výplaty ide na tabak a alkohol

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Finančná gramotnosť je dôležitá téma, o ktorej sa hovorí málo. Poznať vlastné financie – príjmy, ale aj výdavky – by pomohlo pri úsporách či investovaní.

Celú reláciu nájdete zadarmo a bez reklamy v archíve.

Jeden z posledných prieskumov ukázal, že viac ako 5% príjmu dávame mesačne iba na cigarety a alkohol. Len málokto sa zamyslí nad tým, čo by sa stalo, keby tú sumu investoval.

Aj o tomto bola reč v relácii Na tému, ktorú môžete pravidelne sledovať na spravodajskej televízii RTVS 24. Viete, kedy a kde vám v domácnosti uniká najviac peňazí?

Drahé produkty a mnohé ani nepotrebujeme

Ako odznelo v diskusii, o najviac finančných prostriedkov prichádzame, keď klameme samých seba. Napríklad, že na to máme a že vyššie výdavky sa týkajú iba aktuálneho mesiaca.

Vytvoriť si finančný plán – to je jedna z cenných rád odborníka. Mali by sme mať prehľad o všetkom, čo nám „žerie“ zbytočne veľa peňazí.

Sú to napríklad drahé úvery či poplatky za vedenie účtov a kariet. V tom prípade je potrebné znížiť výdavky a snažiť sa zvýšiť príjmy. Nájsť si brigádu, alebo sa snažiť hľadať iné zamestnanie.

Veľmi často ľudia zabúdajú aj na tzv. „porovnávače“ – internetové stránky, ktoré vedia porovnať nielen úvery či pôžičky, ale aj rôzne poistenia či dokonca spotrebný tovar.

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, koľko produktov, ktoré vlastníte, ani nepotrebujete, alebo ste ich mohli kúpiť oveľa lacnejšie.

25 50 75 90
Foto: Shutterstock

Živé vysielanie ??:??

Televízia