Úvod Novinky Tipy z programu
Rebelové či Jan Palach. Program RTVS bude v znamení výročia okupácie z augusta 68
Rebelové či Jan Palach. Program RTVS bude v znamení výročia okupácie z augusta 68

Rebelové či Jan Palach. Program RTVS bude v znamení výročia okupácie z augusta 68

TV program na tento týždeň spestrí aj dokument o Elvisovi Presleym či talianska filmová dráma.

Slovensko si tento víkend pripomenie smutné výročie okupácie z roku 1968. Z 20. na 21. augusta prekročili hranice vtedajšej ČSSR vojská Varšavskej zmluvy, aby potlačili zavedenie tzv. socializmu s ľudskou tvárou.

Ak tieto diela nepoznáte, predstavíme vám ich v krátkej ochutnávke každého z nich.

Hovoriť budeme o filmoch a dokumentoch:

  • Rebelové (69% ČSFD)
  • Jan Palach (66% ČSFD)
  • Rekonštrukcia okupácie 1968 (66% ČSFD)
  • Naše deti (65% ČSFD)
  • Elvis Presley (77% ČSFD)

Rekonštrukcia okupácie 1968

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Tragické okamihy si mnohí z nás pamätajú dodnes. Viacerí však už iba z filmových záznamov. Aj preto odporúčame naladiť si v sobotu o 20:40 hod Dvojku, kde si môžete pozrieť unikátny dokument – 1968 Rekonštrukcia okupácie.

Dielo režiséra Jana Šikla zachytáva okupáciu z niekoľkohodinového materiálu, na ktorý narazil počas svojho dlhoročného vyhľadávania súkromných filmových archívov. Z týchto záberov napokon vytvoril dokument, ktorý mal premiéru v roku 2021.

Vtedajšiu atmosféru približujú aj výpovede anonymných svedkov týchto udalostí, čo dotvára autentickosť vtedajších udalostí.

Dokument 1968 Rekonštrukcia Okupácie vysielame na Dvojke v sobotu o 20:40 hod.

Rebelové

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Spomienka na ťažké časy vyvrcholí v nedeľu dvojicou známych filmov. Najprv si v nedeľnom prime-time vychutnáte muzikál Rebelové a hneď na to zase pohľad na príbeh Jana Palacha.

Obe snímky sú mementom okupačných dní. Muzikál Rebelové vás zanesie do malého českého mestečka. Počas letných mesiacov opantá trojicu mladých maturantiek príchod neznámych vojakov prchajúcich z kasární na západ.

Neplánované stretnutie s dievčatami však začne komplikovať ich cestu za snom. Všetko sa ešte viac zamotáva príchodom okupačných vojsk. V hlavných úlohách sa predstavia také mená ako Zuzana Norisová, Tomáš Hanák či Ľuboš Kostelný.

Romantický muzikál Rebelové dávame v nedeľu na Jednotke o 20:30 h.

Jan Palach


RTVS ponúkne v rovnaký večer aj film Jan Palach. Snímka zobrazuje príbeh študenta, ktorý sa v roku 1969 na protest invázie sovietskych vojsk do Československa upálil.

Historická biografia zachytáva posledné obdobie života Jana Palacha, kedy sa z milujúceho syna, oddaného priateľa a citlivého študenta filozofie, stane obeť vtedajších časov. Fiml Jana Šustera vám pomôž nahliadnuť do duše človeka, ktorý sa rozhodol obetovať život v túžbe vyburcovať národ z okupačnej letargie.

Drámu Jan Palach vysielame v nedeľu na Jednotke o 22:30 hod.

Naše deti

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Filmové diela nebudú patriť len výročiu okupácie. Na začiatku týždňa si môžete opäť spestriť večer s ďalším európskym dielom – Naše deti.

Talianska dráma opisuje závažný moment. Bratia Massimo a Paola majú len málo spoločného a ich manželky si tiež veľmi nerozumejú. Napriek tomu sa raz za mesiac stretávajú v luxusnej reštaurácii, aby dodržali rodinnú tradíciu.

Jedného dňa bezpečnostná kamera zachytí šokujúci skutok ich detí a rodinná rovnováha je hlboko otrasená. Ako sa dve rozdielne rodiny vyrovnajú s tragédiou, ktorá ich zasiahla tak nečakane?

Drámu Naše deti vysielame v pondelok na Jednotke o 20:10 hod.

Elvis Presley

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V utorok sa na obrazovkách RTVS objaví hviezda Rock´n´Rollu Elvis Presley. Dokument o slávnom spevákovi zobrazuje príbeh speváka, ktorý si podmanil celý svet. Tento film rozpráva o pozadí prípravy prvého Presleyho albumu pre spoločnosť RCA a o jeho prerode z lokálneho speváka na medzinárodnú hviezdu.

Je plný vystúpení z rokov 1955 a 1956, ale obsahuje aj rozhovory s Presleym a málo známe domáce videá. Budete počuť aj hity Blue Suede Shoes, Shake Rattle and Roll, Tutti Frutti, Money Honey ako aj Elvisov prvý "miliónový" hit Heartbreak Hotel.

Dokument Elvis Presley vysielame v utorok na Dvojke o 21:05 hod.

Ďalší program

RTVS odvysiela v utorok od 10:45 hod v priamom prenose na Jednotke pohreb kardinála Jozefa Tomka.

Okrem spomenutých tipov z programu budete môcť na obrazovkách RTVS vidieť aj klasické programy, ako napr. Záhady tela, Čo ja viem či Neskoro večer. V nedeľu nezmeškajte na Jednotke o 11:35 hod kultový western Sedem statočných.

Tak neprepínajte a sledujte RTVS aj tento týždeň. Detailný zoznam relácií a filmov nájdete v našom dennom TV programe.

25 50 75 90
Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia