Úvod Novinky Tipy z programu
Praktiky, ktoré sa končili aj tragicky. ŠtB nemala žiadne zábrany
Praktiky, ktoré sa končili aj tragicky. ŠtB nemala žiadne zábrany

Praktiky, ktoré sa končili aj tragicky. ŠtB nemala žiadne zábrany

Predstavte si, že každé vaše slovo doma, je nahrávané na pásku. A tú počuje niekto iný. Presnejšie povedané, príslušník Štátnej bezpečnostnej služby (ŠTB). Asi by sa vám nežilo celkom príjemne.

A toto bola len jedna z praktík vtedajšej polície, ktorá takto sledovala kritikov komunistického režimu.

„Čo je zločin a čo priestupok, v totalitnom režime diktujú len komunisti. Štátna bezpečnosť mala jedinú úlohu: Chrániť režim a udržať komunistickú stranu, pokiaľ možno, navždy,“ znie na úvod prvej časti dokusérie ŠtB: Prísne tajné.

Premiérová epizóda sa venuje Alojzovi Lorencovi , ktorý v 80. rokoch zastával funkciu 1. námestníka Federálneho ministerstva vnútra ČSSR . Ten sa v súčasnosti za svoje činy niekoľkokrát ospravedlnil.

Podobne aj za praktiky, ktoré zažívali mnohí občania ČSSR. Počnúc odpočúvaním a končiac traumou, ba dokonca až smrťou.

„Zákony sú podmnožinou morálnych zásad spoločnosti. Nemôže byť zákon, ktorý prekračuje morálne zásady. Ale úlohou spravodajských služieb je dodržiavať zákony. Dodržiavať postupy, ktoré sú zákonné pri obhajovaní záujmov. No a ja som v tom skutočne nezákonnosť vtedy nevidel,“ povedal Alojz Lorenc v dokumente ŠTB: Prísne tajné.

Akokoľvek znejú tieto slová, bývalý 1. námestník FMV ČSSR si za svojim tvrdením stojí. Napriek tomu sa v dokumente neraz kajúcne vyjadruje voči svojej minulosti.

Riaditeľ RTVS si reláciu pochvaľuje

Pomoc Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Samotný dokument vznikol pod produkciu Tibora Búzu , ktorý dielo prezentuje ako memento našej stále nedávnej minulosti.

„Je veľmi dôležité, že sme tému vrátili do hry. Tridsaťročný odstup je dobrý z pohľadu historikov, pretože množstvo vecí je preskúmaných, zdokumentovaných, vyargumentovaných a vybádaných.“

„Zároveň sme nad všetkým získali nadhľad. S našou históriou sa teda nejdeme bezhlavo vysporiadať s krvavými očami, ale snažíme sa príbehy čo najviac objektivizovať,“ povedal producent dokusérie.

Pozitívne sa na dielo pozerá aj generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj . Sám je zástancom pôvodnej tvorby, ktorá by mala svojim divákom prinášať pravdivý pohľad na našu históriu.

„Dvadsaťdielny cyklus s takým formálnym a obsahovým zadaním, je niečo unikátne. RTVS ako verejnoprávny vysielateľ, má práve toto robiť. Ide teda o diela, ktoré idú do archívu a vzbudzujú diskusie. Je to naša úloha a pevne verím, že to budeme robiť aj do budúcna,“ dodal Ľuboš Machaj .

Dvadsaťdielnu dokusériu vysielame každú stredu večer na Jednotke o 22:05 hodine.

Tú prvú si mohli diváci vychutnať už v prvý septembrový týždeň. Ak ste ju nestihli, nevadí. Pozrieť si ju môžete kedykoľvek v našom archíve, ako aj prostredníctvom mobilnej aplikácie RTVS.

Viac detailov o projekte ŠTB: Prísne tajné sa dozviete aj v našom článku, ktorý sme publikovali pred premiérovou časťou.

25 50 75 90
Foto: RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia