Úvod Novinky Tipy z programu
Pripomenieme si prvú republiku, Martinskú deklaráciu a Ľudovíta Štúra
Pripomenieme si prvú republiku, Martinskú deklaráciu a Ľudovíta Štúra

Pripomenieme si prvú republiku, Martinskú deklaráciu a Ľudovíta Štúra

Na záver októbra sú pripravené špeciálne programy vo vysielaní RTVS.

Jesenný mesiac október je tradične spojený s Dňom vzniku samostatného Československého štátu. RTVS preto prináša viacero programov s touto tematikou.

V rovnaký čas, ale v roku 1815 sa narodil Ľudovít Štúr a 29. októbra bol pokrstený v evanjelickom chráme v Uhrovci. Na ďalší deň bola prijatá Martinská deklarácia.

Týmto udalostiam sú venované zaujímavé dokumentárne programy zaoberajúce sa našou históriou. Pozrime sa teda na jednotlivé vysielania, aké pripravila RTVS.

Dvojka 28. októbra

Dvojka prináša viacero programov. Úvodným bude repríza 4-dielnej série diskusnej relácie SK dejiny: Príbeh Slovenska 1918, ktorú si diváci môžu pozrieť každý pondelok do 7. novembra po 13.00 h na Dvojke.

V oslavný deň 28. októbra odvysiela RTVS na Dvojke relácie HiSTORY o 14.10 h, Rok 1918 - ilúzie a skutočnosť o 14.15 h a Muži roku 1938 o 15.05 h.

výročia-Martin-Baumann-TASR

Relácie si zaspomínajú nielen na zrodenie štátu, ale pozrú sa aj na osudy konkrétnych ľudí, medzi inými napríklad Jána Lajčiaka, v tej dobe jedného z najvzdelanejších Slovákov, ktorý práve 28. októbra 1918 zomrel.

Trojka 28. októbra

Trojka k pamätnému Dňu vzniku samostatného Československého štátu zaradila do vysielania dokument T. G. Masaryk, ktorý si diváci budú môcť pozrieť o 8.15 h a o 15.00 h.

Dvojka 29. októbra

hrdina-5LUDOVIT-STUR-Jakub-Kotian-TASR

V pôvodnom dokumente RTVS Ľudovít Štúr môžete sledovať udalosti jeho života s dôrazom na jeho pôvod, duchovné zázemie a verejnú činnosť. Okrem Štúrovho pôsobenia na Slovensku dokument sleduje aj jeho kroky v zahraničí, preto sa nakrúcalo napríklad aj v Halle, Prahe, Ústí nad Labem či Györi.

Dvojka 30. októbra

Na výročie Deklarácie slovenského národa v nedeľu 30. októbra o 11.00 h. odvysiela Dvojka dokumentárnu reláciu Martinská deklarácia, ktorá sa na základe historických faktov snaží analyzovať význam deklarácie z roku 1918.

Trojka 1. novembra

Osobnosť Ľudovíta Štúra pripomenie dokument Skutky a vášne Ľudovíta Štúra z cyklu Trezor, ktorý diváci môžu sledovať 1. novembra o 23.05 h.

25 50 75 90
Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia