Úvod Novinky Tipy z programu
Prechádzka nad vodnou hladinou vás v Tatrách prekvapí svojou krásou
Prechádzka nad vodnou hladinou vás v Tatrách prekvapí svojou krásou

Prechádzka nad vodnou hladinou vás v Tatrách prekvapí svojou krásou

Užili ste si už klaustrofóbiu a tmu? Dávajte si pozor na zaseknutie.

Brestovskú jaskyňu v Západných Tatrách poznajú ľudia od nepamäti.

Ďalej môžu ísť len potápači

Roháče-Brestovská-Andrej-Galica-TASR

Na jej dne tečie aktívny vodný tok. Nachádza sa tu až sedem sifónov, teda zatopených častí podzemných chodieb. Ďalej môžu ísť len potápači.

Richardov Dedeker: Roháče. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Moderátor Richard Dedek do svojho zimného cestopisu s názvom Dedeker na Rádiu Slovensko zaradil aj jaskyňu ako súčasť turistických možností v kraji, kde ide najmä o lyžiarske atrakcie Roháčov:

„Pridajte k tomu lyžiarsky ruch na svahoch a zimná idylka je dokonalá. Roháče – Spálená ponúka takmer 6 km zjazdoviek, skvelé podmienky pre lyžiarov a dokonca aj preteky skialpinistov.“

Na tieto skialpinistické preteky chodia k nám aj Nóri, Španieli, Rakúšania, či Švajčiari. Vo vysielaní odznel dokonca takýto názor:

„To je pretek, aký nemá v strednej Európe obdobu.“

Skutočne adrenalínový zážitok

Roháče-Zuberec-Erika-Ďurčová-TASR

Iba 50 metrov od nástupnej stanice lanovky nájdete aquapark napájaný vodou z 58 stupňového geotermálneho vrtu a zo Zverovky začína náučný chodník, ktorý zvládnu aj malé deti. Vo vysielaní vysvetlili:

„V zime slúži tento náučný chodník aj ako bežecká trasa.“

V Brestovskej jaskyni ide o nevšedný adrenalínový zážitok, keďže dnu vstupujete s čelovkou a prehliadková trasa vedie po strmých schodiskách, roštoch a klzkých stúpačkách priamo nad hladinou podzemného potoka. Čo sa môže vnútri stať, informoval Dedeker:

„Niektorí ľudia majú klaustrofóbiu a sú šialení, ak s ňou vojdú do jaskyne. Sú tam dosť úzke priestory. Stalo sa, že sme jednu pani museli cez úzky priestor pretláčať, aby sa dostala ďalej.“

Iba v malých skupinkách

Roháče-Brestovská-jaskyňa-Andrej-Galica-TASR

Preto sa do Brestovskej jaskyne dostanete iba v malých skupinkách a je nutné sa dopredu telefonicky objednať. Viac sa dozviete z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Televízia