Úvod Novinky Tipy z programu
Viete, kde je na Slovensku hrad, ktorý nie je na kopci? Stojí priamo v meste
Viete, kde je na Slovensku hrad, ktorý nie je na kopci? Stojí priamo v meste

Viete, kde je na Slovensku hrad, ktorý nie je na kopci? Stojí priamo v meste

Pochádza odtiaľ slovenský kráľ, ktorého korunovali a hneď o korunu prišiel.

Narodil sa v Kežmarku v roku 1657 a zomrel v Malej Ázii v roku 1705.

Kráľ Imrich Tököli z Kežmarku

Kežmarok-Oliver-Ondráš-TASR

Dedeker: Kežmarok. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V cestovateľskom bedekri moderátora Richarda Dedeka na Rádiu Slovensko Dedeker pri pozvánke na turistiku do Kežmarku spomínali aj Imricha Tököliho:

„Skvostom architektúry je evanjelický kostol, ktorý spoznáte vďaka charakteristickej oranžovej farbe. Vo vnútri ukrýva veľký skvost.“

S podporou slovenskej šľachty

Kežmarok-kostol-Kristína-Mayerová-TASR

Imricha Tököliho prezývali posmešne slovenský kráľ, lebo vládol s podporou slovenskej šľachty. Za kráľa Stredného Uhorska (Orta Madžar) ho korunoval v roku 1682 turecký sultán. Varadínsky paša ho v roku 1685 zajal a obvinil z tureckej porážky pri Viedni v roku 1683.

Chcel Imricha Tököliho využiť pri rokovaniach s Habsburgovcami, nakoniec Tököli spolu s manželkou Helenou Zrínskou odišiel do Malej Ázie, kde zomrel.

Skvostom je architektúra

Kežmarok-Kristína-Mayerová-TASR

Do rodného Kežmarku previezli ostatky Imricha Tököliho až o 201 rokov od smrti v roku 1906 a pochovali v Novom evanjelickom kostole v Kežmarku.

Skvostom spomínaným v Dedekeri nie je však Tököliho hrob, ale architektúra chrámu:

„Vnútri evanjelického kostola je dodržaná absolútna symetria. Dokonca má dve kazateľnice a zároveň je miestom posledného odpočinku nekorunovaného kráľa Uhorska Imricha Tököliho.“

Kežmarčan Imrich Tököli bol považovaný za nekorunovaného kráľa preto, lebo po jeho korunovácii tureckým sultánom o trón hneď prišiel. Habsburgovci po víťaznej bitke pri Viedni v roku 1683 obnovili po porážke Osmanskej ríše svoju moc. Postupne zaniklo aj Tököliho povstanie. Habsburgovci opäť vládli aj nad časťou Horného Uhorska, teda väčšou časťou územia Slovenska.

Dieťa vraví pravdu

Kežmarok-Milan-Kapusta-TASR

Kežmarok a jeho okolie je dnes rajom pre turistov. V Dedekri moderátor Richard Dedek vysvetlil: „V Kežmarku a na tunajších blízkych svahoch si môžete schuti zalyžovať v stredisku Ski Start.“

Samotné mesto ponúka viacero atrakcií. Najznámejším je opevnenie. Ako odznelo v Dedekri z úst dieťaťa: „Pozri mami, ten hrad nemá kopec.“ Ide o mestský hrad na rovine. Navyše majú v Kežmarku ďalšiu raritu:

„Kežmarok je významnou mestskou pamiatkovou rezerváciou Slovenska a môže sa pochváliť množstvom historických pamiatok, najmä národnou kultúrnou, ktorým je drevený artikulárny kostol.“

Viac sa o nevšedných turistických možnostiach v Kežmarku a okolí dozviete z archívu RTVS bez reklám a zadarmo.

25 50 75 90
Foto: TASR, RTVS

Živé vysielanie ??:??

Televízia