Úvod Novinky Tipy z programu
Trochu inak o sexuálnej výchove a dôležitosti vzťahov
Trochu inak o sexuálnej výchove a dôležitosti vzťahov

Trochu inak o sexuálnej výchove a dôležitosti vzťahov

Prečo je sexuálna a vzťahová výchova dôležitá v rámci bezpečnosti našich detí?

Zuzana Bendíková, ktorá prijala pozvanie do talkšou Trochu inak, začínala ako učiteľka v programe Teach for Slovakia. Dnes sa venuje vzdelávaniu v oblasti vzťahovej a sexuálnej výchovy.

Táto téma ju oslovila už počas jej štúdia v Dánsku, ktoré je podľa jej slov v tomto smere omnoho pokrokovejšie.

„Tam rozprávajú o vzťahoch a sexualite tak vyslovene odborne, bez vulgarizmov. Bez akýchkoľvek neslušných tém,“ popísala svoju zahraničnú skúsenosť.

Nielen sexuálna, ale aj vzťahová výchova

Podľa nej je dôležité hovoriť nielen o sexuálnej výchove, ale aj o vzťahovej. Pojem sexuálna výchova totiž v mnohých ľuďoch vzbudzuje obavy či skreslené predstavy.

Vzťahová výchova však vytvára kontext aj pre sexuálnu výchovu:

„To dáva taký pekný celok. Pretože tie vzťahy nás ako prvé učia, aká je tá dynamika medzi ľuďmi, ktorí sa o nás starajú, medzi súrodencami. A potom, keď ideme do škôlky...

A to sú také tie prvé, od nich sa učíme prvé znaky lásky, ako sa prejavuje náklonnosť, čo je veľmi dôležité aj v ďalších vzťahoch. No a potom je tam dôležité aj to telo, ktoré už malé bábätko prežíva,“ vysvetlila Bendíková základné myšlienky spojenia sexuálnej a vzťahovej výchovy.dieťa a mama

V rámci sexuálnej výchovy sa deti učia nielen to, ako sa nazývajú všetky časti ľudského tela, ale aj to, čo je súhlas. Práve súhlas, ktorý je momentálne často diskutovanou témou, je jedným z hlavných kľúčov k prevencii sexuálneho násilia.

Schopnosť určiť si hranice

Mnohé deti od útleho veku počúvajú vetu: „Daj babičke pusinku.“ Slovo babička si však pokojne môžete vymeniť za dedko, strýka či dokonca neznámeho suseda, ktorý dorazil na rodinnú oslavu.

Bez ohľadu na to, v akom vzťahu k dieťaťu je, ide o veľmi nebezpečnú formulku. Dieťa totiž stráca možnosť rozhodovať o tom, komu dá bozk,

„To je presne ten súhlas. Keď nabádame deti, aby dávali pusinku niekomu, komu by len chceli podať ruku, alebo sa objať, ale nedávame im tú možnosť rozhodnúť sa o vlastnom tele.

Tak im, ako keby, podmieňujeme to, že ty musíš niekoho potreby naplniť viac než tie svoje,“ popísala Bendíková jednu z najčastejších situácii, ktorej sa venuje aj v rámci vzdelávania v rámci rodín.

Komunikácia s rodičmi, starými rodičmi či inými rodinnými príslušníkmi však podľa jej slov nebýva vždy jednoduchá.

Staršie generácie, ktoré o dôležitosti súhlasu počúvali len minimálne či dokonca vôbec, majú neraz pocit, že ide o zbytočný zásah do medziľudských vzťahov, ktoré vždy fungovali prirodzene. Ide však o bezpečnú budúcnosť aj ich detí.

Celý rozhovor s riaditeľkou Spoločnosti pre plánované rodičovstvo a lektorkou v oblasti vzťahovej a sexuálnej výchovy Zuzanou Bendíkovou nájdete v našom online archíve zadarmo a bez reklám.

25 50 75 90
FOTO: Unsplash

Živé vysielanie ??:??

Televízia