Úvod Novinky Tipy z programu
Hotel Portofino: Upečte si k sledovaniu seriálu taliansku pochúťku
Hotel Portofino: Upečte si k sledovaniu seriálu taliansku pochúťku

Hotel Portofino: Upečte si k sledovaniu seriálu taliansku pochúťku

Britský seriál z prostredia talianskeho pobrežia vysielame na Jednotke vždy v nedeľu. Nájdete ho však aj v našom archíve.

Taliansko chutí výnimočne dobre. Veď kto by odolal tiramisu či typickej talianskej zmrzline? Počas letných mesiacov padne dobre aj taká panna cotta...

Počuli ste však už o sfogliatelle? Je to typické sladké pečivo, ktoré pochádza z Neapola a najlepšie chutí s kávou, ale aj čajom. Nech sa páči, tu je recept.

Suroviny na cesto

  • 250 g múky
  • 60 g masla (studenej)
  • 1 štipka soli
  • 120 ml vody
Sfogliatelle


Suroviny na náplň

  • 250 g ricotty
  • 80 g cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 50 g kandizovaného ovocia (najlepšie citrónového a pomarančového)
  • 30 g citrónovej kôry (na ozdobu)
  • 1 vajce (na potretie)

Postup

  1. Začnite prípravou cesta. Vo veľkej miske zmiešajte múku a soľ. Pridajte studené maslo nakrájané na malé kúsky a vmasírujte ho do múky, až kým nevznikne hrubá drobivá konzistencia.
  2. Postupne pridávajte vodu a miešajte, kým sa vytvorí hladké cesto. Ak je cesto príliš lepkavé, pridajte trochu múky. Cesto zabalte do potravinárskej fólie a nechajte odpočívať v chladničke asi 30 minút.
  3. Medzitým si pripravte náplň. V miske zmiešajte ricottu, cukor a vanilkový extrakt, kým nedosiahnete hladkú konzistenciu. Pridajte kandizované ovocie a dôkladne premiešajte.
  4. Predhrejte rúru na 200 °C a pripravte si plech s papierom na pečenie.
  5. Nastrúhajte citrónovú kôru a nechajte ju bokom.
  6. Vyberte cesto z chladničky a rozvaľkajte ho na tenký obdĺžnik. Preložte cesto na polovicu a ešte raz ho rozvaľkajte. Potom ho preložte a rozvaľkajte ho ešte raz. Opakujte tento postup ešte dvakrát. Cieľom je vytvoriť tenké vrstvy cesta.
  7. Rozotrite náplň na rozvaľkané cesto, ponechávajúc okraje voľné. Potom opatrne zrolujte cesto do dlhej trubice.
  8. Z tejto trubice odrežte asi 2 cm široké kúsky a každý z nich tvarujte do tvaru škrupiny, s hornou časťou otvorenou ako rôžky. Umiestnite ich na pripravený plech.
  9. Predhrejte rúru na 200 °C. Pripravte si plech na pečenie a vysteľte ho papierom na pečenie.
  10. Položte sfogliatelle na pripravený plech, pričom zachovajte medzery medzi jednotlivými kúskami, pretože sa môžu pri pečení rozpínať.
  11. Potrite vrchnú časť sfogliatelle rozšľahaným vajcom. Toto im pomôže získať peknú a zlatistú farbu počas pečenia.
  12. Ak chcete ešte viac zdôrazniť vzhľad sfogliatelle, môžete ich potrieť aj jemným vrstvou medu, čo dodá povrchu pečiva lesk.
  13. Vložte plech s sfogliatelle do vyhriatej rúry a pečte ich približne 20 až 25 minút, alebo kým nezískajú peknú zlatistú farbu.
  14. Po upečení ich vyberte z rúry a nechajte ich chvíľu vychladnúť na plechu. Potom ich presuňte na mriežku, aby sa úplne vychladli.
  15. Ak chcete sfogliatelle ozdobiť, môžete ich posypať práškovým cukrom alebo posypať nastrúhanou citrónovou kôrou.

Sfogliatelle sú najchutnejšie, keď sú čerstvé.

Pamätajte, že príprava sfogliatelle vyžaduje trochu zručnosti a trpezlivosti pri vytváraní tenkých vrstiev cesta. Avšak s odmenou v podobe lahodnej talianskej sladkosti to stojí za to.

25 50 75 90
Zdroj foto: youtube.com/bennysbaked

Živé vysielanie ??:??

Televízia